15. 5. 2024

Akcie v USA rostly díky nadějím na zmírnění opatření proti viru


New York 14. dubna (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování výrazně posílily díky nadějím, že prezident Spojených států Donald Trump by mohl v brzké době zmírnit restriktivní opatření, která mají za úkol zpomalit šíření koronaviru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 2,39 procenta a obchodování zakončil na 23.949,76 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 3,06 procenta na 2846,06 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 3,95 procenta na 8515,74 bodu.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow dnes uvedl, že Trump bude mít v nejbližších dnech několik prohlášení ohledně obnovování hospodářského života ve Spojených státech, protože se zdá, že zdravotní krize spojená s šířením koronaviru polevuje.

"Panuje přesvědčení, že máme nejhorší část pandemie za sebou," uvedl jeden z analytiků společnosti INTL FCStone Financial. Dnešnímu růstu na akciovém trhu nezabránily ani neuspokojivé čtvrtletní výsledky amerických bankovních společností JPMorgan a Wells Fargo.

Na devizovém trhu dnes americký dolar oslaboval kvůli obnovenému zájmu investorů o rizikovější aktiva po ekonomických údajích z Číny, které překonaly očekávání analytiků. Euro si kolem 22:00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,6 procenta na 1,0980 USD.

Čínský export se podle dnešních údajů celního úřadu v březnu meziročně snížil pouze o 6,6 procenta, zatímco analytici vzhledem k negativním hospodářským dopadům šíření koronaviru očekávali propad o 14 procent. Také čínský import v březnu klesl mnohem mírněji, než se předpokládalo.

"Zlepšující se globální postoj investorů k riziku začíná spolu s agresivní reakcí americké centrální banky (na hospodářské dopady koronaviru) vytvářet větší tlak na pokles amerického dolaru," uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti MUFG.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.