28. 3. 2024

Akcie v USA posílily, klesly obavy z eskalace konfliktu s Íránem


Akcie v USA posílily, klesly obavy z eskalace konfliktu s Íránem New York 8.…

Akcie v USA posílily, klesly obavy z eskalace konfliktu s Íránem

New York 8. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily díky poklesu obav z eskalace konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. Akciové indexy S&P 500 a Nasdaq se tak během dne vyšplhaly až na nová rekordní maxima. V závěru obchodování však o část zisků přišly po zprávách o explozích v Bagdádu. Americký dolar dnes rovněž posílil, podpořily ho příznivé údaje o vývoji trhu práce v USA.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,56 procenta a obchodování zakončil na 28.745,09 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,49 procenta na 3253,05 bodu a technologický index Nasdaq se zvýšil o 0,67 procenta na 9129,24 bodu.

Teherán v noci na dnešek v odplatě za zabití íránského generála Kásema Solejmáního zaútočil v Iráku na dvě základny, na nichž působí i američtí vojáci. Íránské zdroje tvrdily, že zahynulo osm desítek lidí, ale americký prezident Donald Trump uvedl, že nikdo z Američanů ani Iráčanů nepřišel o život. Naznačil rovněž, že USA by na tento íránský útok nemusely odpovědět vlastní vojenskou akcí.

"To, že máme tak skvělou armádu a vybavení, neznamená, že to musíme použít. Nechceme to použít. Síla Ameriky, a to jak vojenská, tak ekonomická, je nejlepším odstrašujícím prostředkem," uvedl Trump. Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf řekl, že noční útoky byly přiměřeným a oprávněným aktem sebeobrany. Zároveň ujistil, že Teherán neusiluje o eskalaci konfliktu nebo válku.

Japonský jen, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty, se dnes v reakci na íránské raketové útoky na americké vojenské síly v Iráku vyšplhal až na tříměsíční maximum vůči dolaru. Později však kvůli poklesu obav z eskalace konfliktu o své zisky přišel a oslabil.

Kolem 22:00 SEČ vykazoval dolar vůči jenu nárůst o zhruba 0,7 procenta na 109,15 JPY. Krátce po prvních zprávách o íránských útocích přitom sestoupil až na 107,66 JPY, tedy nejníže za tři měsíce. Euro vůči dolaru kolem 22:00 SEČ ztrácelo téměř 0,4 procenta na 1,1110 USD.

Organizace ADP dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé v USA v prosinci vytvořili 202.000 pracovních míst. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali vznik pouze 160.000 pracovních míst.

pmh

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.