15. 5. 2024

Akcie v USA posílily díky technologickým podnikům


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými společnostmi. Investoři nyní čekají na tiskovou konferenci, na které by měl prezident Donald Trump hovořit o obnovování hospodářského života ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,14 procenta a obchodování zakončil na 23.537,68 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,58 procenta na 2799,55 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil dokonce o 1,66 procenta na 8532,36 bodu.

Index Nasdaq těžil z nárůstu akcií internetového obchodu Amazon a internetové televize Netflix na nová rekordní maxima. Poptávku po službách těchto dvou podniků podporují restriktivní opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru. Růst Dow Jonesova indexu naopak zbrzdil výrazný propad akcií výrobce letadel Boeing.

Americký dolar se dnes vyšplhal na týdenní maximum vůči koši předních měn. Investoři ho využívají jako bezpečné útočiště, reagují tak na nepříznivé zprávy o ekonomice, které jsou důsledkem šíření koronaviru. Euro vůči dolaru kolem 22:00 SELČ ztrácelo 0,6 procenta na 1,0844 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu vykazoval nárůst o zhruba 0,6 procenta na 100,05 bodu.

"Dolar si tento týden vede lépe, protože slabé údaje o ekonomice naznačují, že cesta k oživení je delší a nejistější," uvedl analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.