1. 5. 2024

Akcie v USA posílily díky rekordnímu nárůstu pracovních míst


New York 2. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely obchodování se zisky, hlavní tři indexy přidaly zhruba půl procenta. Optimismus investorů, že se dostaví oživení ekonomiky, vyvolala před prodlouženým víkendem zpráva o rekordním a nečekaném nárůstu pracovních míst v USA. Jejich naděje ale posléze zmírnily obavy z dalšího šíření koronaviru. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přidal 0,36 procenta a uzavřel na 25.827,36 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,45 procenta na 3130,01 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,52 procenta na 10.207,63 bodu.

S&P 500 stoupl čtvrtý den po sobě, Nasdaq uzavřel podruhé za sebou na maximu. Všechny tři indexy vykázaly i silné týdenní zisky - Dow Jones posílil podle agentury Reuters o 3,3 procenta S&P 500 o čtyři a Nasdaq o 4,6 procenta. V pátek se na amerických akciových trzích kvůli státnímu svátku neobchoduje.

Americká ekonomika v červnu vytvořila rekordních 4,8 milionu pracovních míst, což je více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se pak snížila na 11,1 procenta z květnových 13,3 procenta.

I přes masivní nárůst počtu pracovních míst v uplynulých dvou měsících se ale trh práce zdaleka nezotavil ze ztráty 22 milionů míst v březnu a dubnu v důsledku opatření proti šíření nemoci covid-19. Oživování americké ekonomiky, která je šestým měsícem v recesi, by navíc mohlo zabránit nové šíření koronaviru a opětovné uzavírání podniků v některých amerických státech.

Investoři nyní budou sledovat zveřejňování výsledkových listin za druhé čtvrtletí. Analytici odhadují, že firmy zahrnuté do indexu S&P 500 vykážou zhruba o 43,1 procenta nižší zisky v důsledku slabší poptávky a narušených dodavatelských řetězců.

Poté co zveřejnil čísla o dodávkách za druhý kvartál, jež výrazně překonaly odhady, si dnes polepšily akcie výrobce elektromobilů Tesla. Uzavřely se ziskem 7,95 procenta.

Na devizovém trhu mírně posiloval dolar. Pomohla mu zpráva o zotavujícím se americkém trhu práce a kvůli obavám z dalšího šíření pandemie těžil i ze svého postavení měny považované za bezpečné útočiště v časech ekonomické nejistoty.

Kolem 22:00 přidával dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn,0,1 procenta na 97,25 bodu. Euro na dolar ztrácelo 0,1 procenta na 1,1238 USD. Stejně 0,1 procenta od dolaru odepisovala libra na 1,2463 USD. Podobně 0,1 procenta si dolar připisoval k japonskému jenu, když se prodával za 107,55 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.