15. 5. 2024

Akcie v USA mírně klesly, dolar oslabil


New York 7. dubna (ČTK) - Akcie v USA dnes zprvu rostly vlivem optimismu, že nejprudší nápor epidemie nemoci covid-19 v amerických epicentrech polevuje. Ke konci obchodování však hlavní indexy zisky smazaly a mírně klesly.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,12 procenta na 22.653,86 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,16 procenta na 2659,41 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 0,33 procenta na 7887,26 bodu.

Guvernéři amerických států New York, New Jersey a Louisiana mají za to, že nejprudší nápor pandemie už polevil. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo se domnívá, že v jeho státě zabírají opatření omezující společenský život a že nejprudší nárůst v počtu hospitalizací už má New York za sebou. Místní obyvatelé podle něj "mění křivku šíření viru".

Na finančních trzích dnes oslabil americký dolar. Investoři se obrací k riskantnějším aktivům, optimismus na trhu vyvolala naděje, že přijatá opatření mohou v některých zemích šíření koronoviru zpomalovat.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:05 SEČ odepisoval 0,8 procenta na 99,88 bodu. Euro si vůči dolaru ve stejnou dobu připisovalo jedno procento na 1,0902 USD.

Výrazně vůči americkému dolaru posiloval dolar australský, a to o 1,6 procenta na 0,6184 USD. Libra k dolaru vzrostla o 0,9 procenta na 1,2344 USD.

Dolar oslaboval i vzhledem k japonskému jenu, a to téměř o půl procenta na 108,73 JPY. Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách do 6. května nouzový stav.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.