16. 5. 2024

Akcie v USA kvůli šíření koronaviru klesly, dolar oslabil


New York 27. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes již šestou seanci za sebou klesly. Může za to šíření koronaviru v dalších zemích, které zvyšuje obavy o budoucí ekonomický růst a vývoj zisků společností. Širší index S&P dnes zaznamenal nejvyšší propad od roku 2011 a nejrychlejší korekci ve své historii, když ze svého maxima klesl o více než deset procent za šest dní, doposud byla jeho nejrychlejší korekce z roku 2018 devět dní.

Index Dow Jones klesl o 1190,95 bodu, tedy 4,42 procenta, na 25.766,64 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se propadl o 137,63 bodu, neboli 4,42 procenta, na 2978,76 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 414,29 bodu, čili 4,61 procenta, na 8566,48 bodu.

Propad akcií podle analytiků dosáhl tempa, který by se dal označit za let střemhlav dolů z rekordních maxim. Index S&P 500 již z rekordu, na který stoupl 19. února, klesl o více než 12 procent a Nasdaq o téměř 13 procent. Dow Jones pak z rekordního závěru 12. února ztrácí také téměř 13 procent. Všechny tři indexy se tak dostaly do korekce, která nastává ve chvíli, kdy indexy klesnou ze svého maxima o deset až 20 procent.

Všechny tři indexy jsou také na nejlepší cestě dosáhnout nejprudšího týdenního propadu od globální finanční krize. Přispívají k tomu zprávy, že počet nově nakažených ve světě již překonal počet v Číně. Vlády od Íránu po Austrálii bojující s onemocněním zavírají školy, ruší velké události a zásobují se zdravotnickým materiálem. Firma Goldman Sachs odhadla, že americké firmy letos nevykážou růst zisku.

Oslabilo všech 11 sektorů, které jsou součástí širšího indexu S&P. Nejhůře si vedly technologické, finanční, energetické a realitní firmy. Akcie Microsoftu dnes klesly po jeho varování, že čeká slabší výkon podnikání s osobními počítači kvůli problémům v dodavatelském řetězci způsobeným koronavirem. Podobně se vyjádřily i firmy Apple a HP. Výrazně se propadly také akcie automobilky Tesla kvůli obavám z dopadu koronaviru na prodej jejích aut v Číně. Zvrátit trend se podařilo průmyslovému konglomerátu 3M, který by podle analytiků měl těžit z vyššího prodeje respirátorů, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes oslabil, protože investoři sázejí na to, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, aby tak vykompenzovala negativní vliv šíření koronaviru na ekonomiku. Ke ztrátám dolaru přispěla také skutečnost, že výnosy amerických státních dluhopisů pokračují v poklesu na nová minima.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,5 procenta na 98,48 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o téměř jedno procento na 1,0990 USD. Dolar k jenu kleslo půl procenta na 109,87 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,5 procenta na 120,74 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.