28. 3. 2024

Akcie v USA klesly, v září oslabila tamní podnikatelská aktivita


New York 23. září (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily. Přispěla tomu mimo jiné statistika o útlumu zářijové podnikatelské aktivity ve Spojených státech a průtahy schválení čtvrtého souboru opatření na pomoc americké ekonomice.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 1,92 procenta a uzavřel na 26.763,13 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 2,37 procenta na 3236,92 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 3,02 procenta na 10.632,99 bodu.

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech v září klesla, vyplývá z průzkumu konzultační společnosti IHS Markit. Souhrnný index podnikatelské aktivity, který je považován za spolehlivý ukazatel zdraví ekonomiky, se pro tento měsíc snížil na 54,4 bodu ze srpnových 54,6 bodu. Padesátibodová hranice je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Zpevnění zpracovatelského průmyslu zastínilo oslabení sektoru služeb, z čehož agentura Reuters vyvozuje možnou ztrátu dynamiky amerického hospodářství.

Ekonomika je na 80 procentech aktivity před pandemií nemoci covid-19 a nedostane se k normálu do té doby, než bude k dispozici vakcína, konstatoval analytik Jason Pride ze společnosti Glenmede.

Na devizových trzích posiloval čtvrtý den za sebou americký dolar. Investoři se k němu obrací jako k bezpečné měně. Zneklidňuje je nárůst nakažených koronavirem v Evropě, obávají se o tempo zotavení světové ekonomiky z dopadů pandemie.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 22:10 SELČ připisoval zhruba 0,4 procenta na 94,35 bodu.

Euro vůči dolaru ve stejnou dobu oslabovalo asi o 0,4 procenta na 1,166 USD. Dolar posiloval zhruba o 0,4 procenta vůči japonskému jenu na 105,38 JPY a stejně tak i vzhledem k švýcarskému franku na 0,9238 CHF.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.