16. 5. 2024

Akcie v USA klesly, nejvýrazněji po propadu ropy WTI o 306 pct.


New York 20. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily. Prudce klesly zejména poté, co cena ropy West Texas Intermediate (WTI) poprvé ztratila za jediný den veškerou svou hodnotu a propadla se do záporných čísel. Tato bezprecedentní situace podle agentury Reuters podtrhuje chaos, který pandemie nemoci covid-19 způsobuje ve světové ekonomice.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,44 procenta a obchodování zakončil na 23.650,44 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,79 procenta na 2823,16 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, odepsal 1,03 procenta na 8560,73 bodu.

Kontrakt na americkou lehkou ropu WTI s dodáním v květnu dnes klesl o 306 procent a uzavřel na minus 37,63 dolaru za barel. To znamená, že prodávající nejenže za svou ropu nic nedostane, kupujícímu ještě musí za každý odebraný barel zaplatit.

Obchodníci květnový kontrakt prodávali za každou cenu, aby jim ropa nezůstala. Kvůli krizi v důsledku šíření koronaviru a výrazně nižší poptávce teď nemá o ropu téměř nikdo zájem, což platí také o amerických rafineriích. Po přetlaku nabídky se tedy trh zhroutil. Ve Spojených státech rovněž citelně ubývá kapacit k uskladnění ropy v zásobnících, což je významný důvod, proč nikdo z obchodníků teď ropu nechce vlastnit.

"Energetický trh nám říká, že poptávka se jen tak brzy nevrátí a že trh je přesycený nabídkou," řekl analytik Kevin Flanagan z investiční společnosti Global Wealth Management.

Na devizovém trhu mírně posílil americký dolar. Investoři čekají na výsledek čtvrtečního summitu Evropské unie. Prezidenti a premiéři členských zemí se během videokonference mají zabývat hlavně tím, jak pomoci evropskému hospodářství postiženému pandemií.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, vykazoval ve 22:25 SELČ růst o 0,2 procenta na zhruba 99,98 bodu. Propad ceny ropy zvýšil tlak na měny vázané na tuto surovinu.

Euro k dolaru ve stejnou dobu ztrácelo 0,1 procenta na 1,0861 USD.

Dolar posiloval vůči japonskému jenu o 0,1 procenta na 107,69 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.