16. 5. 2024

Akcie v USA díky technologickým firmám posílily, dolar vzrostl


New York 4. května (ČTK) -Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem, když indexy Dow Jones a S&P 500 před koncem obchodování smazaly předchozí ztráty. K posílení pomohly hlavně velké technologické a internetové společnosti a růst cen ropy, které převážily nad obavami vyvolané novým napětím mezi USA a Čínou a rozhodnutím firmy Berskhire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta zbavit se podílů ve velkých amerických aerolinkách. 

Index Dow Jones stoupl o 26,07 bodu, tedy 0,11 procenta, na 23.749,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 12,03 bodu, čili 0,42 procenta, na 2842,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 105,77 bodu, neboli 1,23 procenta, na 8710,71 bodu.

Prudce klesaly akcie amerických aerolinek Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines a United Airlines v reakci na komentář Buffetta, podle kterého se svět leteckého průmyslu změnil. Ztrácely i akcie samotné firmy Berkshire, protože konglomerát vykázal rekordní čtvrtletní ztrátu. Buffett na sobotní valné hromadě firmy Berkshire také uvedl, že globální pandemie může výrazně poškodit ekonomiku a jeho investice.

Masivní oživení akcií po měnových a fiskálních stimulačních opatřeních se v posledních dnech zastavilo. Investoři nově sledují, zda snahy států zmírnit restrikce zavedené kvůli zastavení šíření nemoci nezpůsobí opětovný nárůst počtu nemocných.

Hrozbou pro trh je obnovující se napětí mezi USA a Čínou. Ministr zahraničí Mike Pompeo v neděli uvedl, že existuje významné množství důkazů o tom, že koronavirus pochází z čínské laboratoře. Úvodník čínského listu Global Times napsal, že blafuje.

Investoři se také snaží strávit obtížnou výsledkovou sezonu. Výsledky zveřejnila více než polovina firem z indexu S&P 500. Analytici očekávají, že zisk firem za první čtvrtletí klesl o 12,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes na devizovém trhu posílil ke koši měn. Pomohl mu zájem o bezpečnější investice, protože zájem o rizika se vytratil kvůli obavám z obnovení loňských sporů mezi Spojenými státy a Čínou, tentokrát kvůli koronaviru.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o půl procenta na 99,55 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,0897 USD. Dolar k jenu, který je také měnou považovanou za bezpečnou investici, klesl o 0,2 procenta na 106,69 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o jedno procento na 116,27 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.