4. 5. 2024

Akcie v USA díky stimulacím třetí den posílily, dolar klesl


New York 26. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes třetí seanci za sebou posílily a index Dow Jones zaznamenal nejvyšší třídenní růst za devět desetiletí. Investoři se zaměřili hlavně na stimulační balíček dva biliony USD, který čeká na schválení Sněmovnou reprezentantů, když počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti byl i přes rekord nižší, než jejich nejvyšší odhady.

Index Dow Jones stoupl o 1351,62 bodu, tedy 6,38 procenta, na 22.552,17 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 154,51 bodu, čili 6,24 procenta, na 2630,07 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 413,24 bodu, neboli 5,6 procenta, na 7797,54 bodu.

Dow Jones za poslední tři dny stoupl o 21 procent, což je jeho nejvyšší třídenní procentní růst od roku 1931. Splnil tak široce používanou definici býčího, tedy rostoucího trhu. Index S&P 500 pak stoupl tři dny po sobě poprvé od poloviny února a za tři dny si připsal 17 procent.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden vystoupil na téměř 3,3 milionu. Je to rekord, který navíc zhruba čtyřnásobně přesáhl dosavadní maximum staré téměř 40 let. Analytici v anketě agentury Reuters čekali podle nejvyššího odhadu až čtyři miliony žadatelů.

Americký Senát ve středu schválil rekordní balík na podporu tamní ekonomiky zasažené pandemií nemoci COVID-19. Hodnota stimulačních opatření je 2,2 bilionu dolarů. Nyní se čeká, že opatření schválí Sněmovna reprezentantů. Náladu na trhu podpořil i šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell, který uvedl, že Fed je připraven "agresivně" jednat, aby podpořil nabídku úvěrů, napsala agentura Reuters.

Americký dolar však dnes oslabil. Zpráva o prudkém růstu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti vyvolala mezi investory obavy, že americká vláda i Fed budou muset podniknout další opatření na podporu ekonomiky.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 1,8 procenta na 99,27 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 1,6 procenta na 1,1054 USD a k jenu o 1,6 procenta na 109,42 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 120,87 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.