2. 5. 2024

Akcie v USA díky naději na vakcínu a výsledkům rostly,dolar klesl


New York 15. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily. Pomohly jim slibné zprávy o vývoji vakcíny proti covidu-19 a výsledky hospodaření firmy Goldman Sachs.

Index Dow Jones vzrostl o 227,51 bodu, tedy 0,85 procenta, na 26.870,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 29,04 bodu, neboli 0,91 procenta, na 3226,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 61,92 bodu, čili 0,59 procenta, na 10.550,49 bodu.

Akcie americké biotechnologické společnosti Moderna dnes výrazně vzrostly díky slibným výsledkům její experimentální vakcíny. Posilovaly také akcie z turistického sektoru, včetně provozovatelů výletních plaveb Carnival a Royal Caribbean Cruises a hotelů Marriott International a Wynn Resorts.

Zisky indexu Nasdaq snížil internetový obchod Amazon.com, streamovací služba Netflix a Microsoft. Akcie těchto firem po nedávném růstu na nové rekordy klesly.

Akcie banky Goldman Sachs posílily díky výraznému růstu výnosů z obchodování ve druhém čtvrtletí. Posílily i další banky, jako Morgan Stanley a Bank of America, které zveřejní výsledky hospodaření ve čtvrtek.

Náladu investorů také zlepšila pravidelná situační zpráva o vývoji ekonomiky zveřejňovaná centrální bankou USA (Fed), takzvaná Béžová kniha. Ta ukázala, že americké podniky na začátku července zaznamenaly nárůst aktivity, protože státy uvolnily omezení, která měla zastavit šíření nemoci způsobené novým koronavirem. Mnoho těchto firem si však stále není jisto, jak se bude ekonomika dále vyvíjet, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes oslabil, protože zpráva o pokroku při vývoji vakcíny proti nemoci covid-19 podpořila zájem o rizikovější aktiva. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,2 procenta na 96,06 bodu. Euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,1410 USD. Dolar k jenu klesl o 0,3 procenta na 106,93 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,2 procenta na 122 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.