16. 5. 2024

Akcie v EU zpevňují, pomáhají opatření centrálních bank


Londýn/Frankfurt 24. března (ČTK) - Akcie na evropských trzích v úvodu dnešního obchodování zpevňují, k růstu jim pomáhají především další podpůrná opatření centrálních bank. Částečnou podporu ale může podle analytiků poskytovat i fakt, že ačkoliv se pandemie způsobená novým koronavirem dál šíří světem, v Itálii se počet nakažených i počet mrtvých v pondělí proti předchozímu dni opět snížil. Itálie zůstává epicentrem současné nákazy.

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení přidával asi 3,9 procenta a nacházel se blízko 290 bodů. I tak ale směřuje k nejhoršímu měsíčnímu výkonu od roku 1987. Analytici předpokládají, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí zaznamená masivní propad, který by podle některých odhadů mohl dosáhnout až 24 procent.

I když investoři teď na makroekonomická data příliš nedají, pozornost se zaměřuje na předběžnou statistiku o vývoji aktivity v průmyslu a ve službách v eurozóně, která dnes bude zveřejněna. Z nejčerstvějších dat se budou snažit udělat si obrázek, jak moc evropská ekonomika nynějšími problémy trpí.

Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem přidává asi 4,6 procenta na 9140 bodů, hlavní index pařížské burzy CAC 40 má k dobru kolem 3,3 procenta na 4042 bodů, zatímco index milánské burzy FTSE/MIB si připisuje zhruba 4,4 procenta na 16.246 bodů. Index londýnské akciové burzy FTSE 100 vykazuje nárůst o 2,7 procenta na 5130 bodů.

Akcie firem z turistického a leteckého odvětví, které od začátku epidemie zaznamenaly výrazný propad, dnes naopak zpevňují. Jejich souhrnný index po zahájení přidával 2,6 procenta. Největší zisky ale mají akcie pojišťoven a firem z odvětví těžby ropy a plynu. Jejich oborové indexy přidávají od pěti do šesti procent.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.