15. 5. 2024

Akcie v EU v reakci na kolaps cen ropy klesly nejvíce od krize


Londýn/Frankfurt/Milán 9. března (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily týden největším propadem od finanční krize a uzavřely nejníže za osm měsíců. Reagovaly tak na noční kolaps cen ropy na světových trzích. K propadu přispívá i situace v Itálii, která o víkendu přistoupila k bezprecedentnímu kroku a kvůli šíření koronaviru nařídila karanténu asi 16 milionům lidí. Na trzích se šíří strach, že v recesi neskončí jen evropská, ale i celosvětová ekonomika.

Panevropský index STOXX 600 klesl o 7,4 procenta, což byl nejvyšší propad od finanční krize z přelomu let 2008 a 2009, a uzavřel na 339,5 bodu. Index se nyní nachází v takzvaném medvědím trhu, jak se říká situaci, kdy index ze svého maxima sestoupí alespoň o 20 procent.

Nejhůře si vedly ropné a plynárenské firmy, jejichž dílčí index klesl o téměř 17 procent v reakci na propad cen ropy o třetinu. Akcie ropných firem BP a Royal Dutch Shell ztratily téměř 20 procent a Norway Panoro Energy 39 procent.

"Předpokládal jsem, že na trhu uvidíme propad cen ropy o pět, možná o deset procent. Ale propad o 25 procent, to zbytek trhu naprosto vyděsilo," poznamenal šéf makléřské společnosti TD Ameritrade Chris Brankin. Říkat, že trhy procházejí divokými výkyvy, je podle něj řečeno ještě velmi mírně.

Ve ztrátě skončily všechny dílčí sektory. Ztrátu kolem deseti procent zaznamenaly těžařské firmy, automobilky a banky. Akcie letecké společnosti Norwegian se propadly o 9,4 procenta, nejvíce za 30 let.

Londýnský index FTSE 100 klesl o 7,7 procenta na 5965,77 bodu. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem se propadl o 7,9 procenta na zhruba 10.625 bodů. Hlavní index burzy v Miláně FTSE/MIB klesl o 11,2 procenta.

Ceny ropy v noci spadly o více než 30 procent po oznámení Saúdské Arábie, že výrazně zvýší těžbu, čímž ještě více zaplaví trh nadbytečnou ropou. Severomořský Brent se tak přechodně dostal pod 30 dolarů za barel. Saúdská Arábie reaguje na neochotu Ruska přistoupit na koordinované snížení těžby a krok Rijádu je vnímán jako zahájení cenové války. O deset procent dnes oslabily akcie saúdské těžební společnosti Saudi Aramco.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.