16. 5. 2024

Akcie v Asii zpevňují, trh očekává koordinovanou intervenci


Tokio/Hongkong/Šanghaj (ČTK) - Po nejhlubším propadu od finanční krize v roce 2008 dnes akcie na asijských trzích zpevňují. Trh očekává koordinovanou intervenci centrálních bank na podporu globální ekonomiky, podle analytiků by mohla přijít už tento týden a zahrnovat výraznější snížení úrokových sazeb. Na globální ekonomiku má velmi negativní dopad epidemie koronaviru a s tím související útlum aktivity.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes obchodování uzavřel růstem o 0,95 procenta na 21.344,08 bodu.

Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 3,29 procenta a uzavřel na 4069,67 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite přidal 3,15 procenta na 2970,93 bodu.

V růstu pokračoval i hlavní index hongkongské akciové burzy Hang Seng, který před koncem obchodování přidával 0,6 procenta a pohyboval se kolem 26.278 bodu. Index australské akciové burzy S&P/ASX 200 sice 0,77 procenta odepsal a uzavřel na 6391,52 bodu, průběžné ztráty ale výrazně zredukoval, a to právě díky náznakům, že se chystá koordinovaná intervence.

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda dnes uvedl, že jeho instituce je připravena plně využít všech svých nástrojů, aby trh podpořila. Podobně šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell dal už v pátek najevo připravenost zasáhnout, pokud si to situace vyžádá.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.