6. 5. 2024

Akcie v Asii i v Evropě kvůli koronaviru zahájily týden poklesem


Hongkong/Londýn 15. června (ČTK) - Akciové trhy zahájily týden výrazným poklesem, za kterým jsou podle analytiků zejména obavy z druhé vlny koronavirové pandemie. V Asii oslabovaly trhy od Japonska až po Hongkong, ztráty mají v úvodu obchodování také evropské burzy. Zájem je naopak o investice, které jsou považovány za bezpečné v dobách nejistoty. To jsou například státní dluhopisy, hlavně ty německé.

Index Nikkei 225, který je hlavním cenovým indikátorem akciové burzy v Tokiu, dnes odepsal 3,47 procenta a uzavřel na hodnotě 21.530,95 bodu. Trh v Hongkongu podle hlavního indexu Hang Seng oslabil o 2,16 procenta na 23.776,95 bodu, zatímco index čínských akcií CSI 300 ztratil 1,20 procenta na 3954,99 bodu.

Počet případů nákazy koronavirem se znovu zvyšuje v Číně, nových případů ale přibývá i v některých státech USA. To vede investory k tomu, že začínají přehodnocovat dosavadní předpoklady, podle kterých čeká ekonomiku oživení ve tvaru písmene V, tedy že po rychlém propadu přijde stejně rychlé oživení.

"Jsem přesvědčen, že pokud bude těch případů nákazy přibývat, účastníci trhu zcela jistě přehodnotí ceny i výhled," řekl podle agentury Reuters analytik akciového trhu Stephane Ekolo z londýnské společnosti TFS Derivatives. "Trhy už započetly zotavení, které je podle mého názoru příliš optimistické. Spíš dříve než později by je tak mohla dostihnout realita," dodal.

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení odepisoval zhruba 2,5 procenta, později ale ztrátu zmírnil pod dvouprocentní hranici a před 11:00 SELČ se nacházel blízko 350 bodů.

Londýnský index FTSE 100 ve stejnou dobu ztrácel 1,5 procenta na 6014 bodů a také už smazal část hlubších ztrát z úvodu obchodování. Až pětiprocentní ztrátu měly akcie ropné společnosti BP. Pařížská burza podle indexu CAC 40 odepisovala 1,3 procenta na 4777 bodů, zatímco burza ve Frankfurtu nad Mohanem pak vykazovala pokles ve stejném rozsahu a její hlavní index DAX byl v blízkosti 11.805 bodů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.