29. 4. 2024

Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,6 procenta


Praha 15. května (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily, index PX klesl o 1,6 procenta na 867,4 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie likérky Stock Spirits, největší pokles postihl akcie Komerční banky. Předchozí týden akcie posílily o téměř procento.

"Uplynulý týden byl ve znamení komentáře šéfa americké centrální banky Fed, postupného otevírání některých ekonomik a vliv na epidemiologické křivky a výsledkové sezony. Akciové indexy vykázaly pokles o tři procenta v případě amerického indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odepsala 3,4 procenta," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií minulého týdne byla Stock Spirits, která přidala 12,3 procenta na 66,6 Kč. Společnost oznámila solidní čísla za první pololetí svého fiskálního roku a současně relativně omezený dopad Covid-19, který se navíc mísil se zvýšením spotřebních daní na alkohol od začátku letošního roku.

Naopak nejvíce klesající akcií týdne, mimo Philip Morris ČR (minus 12 procent na 13.180 kč), která se obchodovala bez nároku na hrubou dividendu 1560 Kč, byla Komerční banka (minus 4,6 procenta na 501 Kč). Banka nezveřejnila žádné kurzotvorné informace. Avšak následovala nepříznivý vývoj v evropském finančním sektoru, který reagoval s trhem na nejistoty spojené s pandemií.

Investoři se příští týden budou nadále upínat k epidemiologickému vývoji. Trh bude rovněž dále pracovat s komentáři šéfa Fedu, které byly velmi opatrné a upozorňovaly na možnost delšího ekonomického útlumu. Tato pachuť může na trhu přetrvat a investoři mohou pokračovat ve vybírání nedávných zisků i v příštím týdnu, odhadl Vaníček.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.