15. 5. 2024

Akcie na pražské burze během týdne posílily o 8,5 procenta


Praha 9. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne opět posílily, index PX stoupl o 8,5 procenta na 840,1 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, největší pokles postihl akcie výrobce tkanin PFNonwovens. Předchozí týden akcie posílily o téměř šest procent.

"Týden před velikonočními svátky se trh zabýval vývojem kolem covid-19 a jednáním zemí těžící ropu. Lehce povzbudivé informace o epidemiologickém vývoji v Evropě a další kroky hospodářské politiky přispěly k růstovému výsledku na akciových indexech. Konkrétně americký index S&P 500 poskočil o 12,4 procenta. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 7,3 procenta," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcii minulého týdne byla CME s růstem o 17,3 procenta na 84 Kč. AT&T, které drží v CME 75procentní podíl, oznámila v rámci prezentace investorům, že počítá s prodejem podílu v CME zhruba do poloviny letošního roku. To odpovídá i dosavadním prohlášením ze strany CME. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla PFNonwovens se ztrátou 1,6 procenta na 602 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace.

Po velikonočním prodlouženém víkendu (včetně pondělí) čeká zkrácený obchodní týden většinu Evropy, ale zámoří je otevřeno i v pondělí. Investoři budou sledovat vývoj epidemiologických křivek, analyzovat výsledky jednání zemí těžících ropu a G20 a soustředit se na start výsledkové sezóny v zámoří. "Podle našeho názoru neleze vyloučit, že si aktuální růstový trend vybere přinejmenším krátkodobě pomyslný oddychový čas," odhadl analytik.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.