4. 5. 2024

Akcie na pražské burze během týdne posílily o 5,7 procenta


Praha 27. března (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne posílily, index PX stoupl o 5,7 procenta na 781,2 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, žádnou z hlavních akcií nepostihl pokles. Předchozí týden akcie klesly o téměř 12 procent.

"Základní téma posledních dní a týdnů je stále vývoj kolem nového koronaviru. S tím jsou spojené i bezprecedentní kroky hospodářské politiky. Trhy razantní kroky přivítaly kladně, což se projevilo na zklidnění nálady. Konkrétně americký index S&P 500 vzrostl o 10,2 procentat. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 5,0 procenta. Domácí index PX vykázal obdobný růst jako Evropa, tedy 5,7 procenta na 781 bodů," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Pražská burza také zaznamenala nadprůměrný objem obchodů, akcie se tento týden zobchodovaly v objemu 4,51 miliardy Kč, doplnil analytik Wood and Company Lukáš Novotný. Nejobchodovanější byl ČEZ, jehož akcie během středeční seance dosáhly 440 Kč. Poté ale byli na trhu aktivní mezinárodní prodejci, kteří cenu srazili zpět. ČEZ tak páteční seanci uzavřel s týdenním ziskem 0,76 procenta na 398,80 Kč za akcii.

Za minulý týden prošly všechny akcie korekcí předchozích propadů a žádná z nich tak nezaznamenala pokles v týdenním vyjádření.

Nejvíce rostoucí společností minulého týdne byla CME s růstem o 25 procent na 80 Kč. Akcie bez jakýchkoliv zpráv snížila své předchozí ztráty, které byly způsobeny silným prodejním tlakem v zámoří. Dále platí, že se bude spekulovat, zda dojde k fúzi s PPF. Naopak nejméně růstovou akcií týdne byl Philip Morris ČR s růstem o 0,5 procenta na 13.000 Kč.

Ani příští týden se trhy nevyhnou zprávám o koronaviru. "Samozřejmě se budou sledovat možné další kroky hospodářské politiky v globálním měřítku. Vnímáme, že přinejmenším psychologicky může být pro investory náročné sledovat data o šíření viru nebo informace o vývoji ekonomiky, která dostane silný negativní šok. To nutí nadále k opatrnosti a výběru aktiv, která byla významně zasažena nedávnými výprodeji, a přitom by mohla být omezeně zasažena očekávaným negativním makroekonomickým šokem," upozornil analytik.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.