16. 5. 2024

Akcie na pražské burze během týdne posílily o 0,15 procenta


Praha 24. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne opět mírně posílily, index PX stoupl o 0,15 procenta na 851,9 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, největší pokles postihl akcie Komerční banky. Předchozí týden akcie posílily o 1,3 procenta.

"Akcie obchodované na pražské burze v tomto týdnu procházely smíšeným vývojem, a to při spíše podprůměrném zájmu. České 'blue chips' přitom zůstaly poměrně imunní vůči turbulencím na komoditních trzích. Významněji trh nereagoval ani na čtvrteční oznámení vlády o urychlení plánu pro postupné otevírání ekonomiky. PX se tak aktuálně ocitá o 23,5 procenta výše proti svému minimu z 18. března, avšak stále 25 procent pod svým letošním maximem z 24. ledna," popsal vývoj na trhu analytik Wood and Company Vladimír Vávra.

Nejvýraznější růst zaznamenaly akcie CME (12,8 procenta) a Erste Bank (čtyři procenta). U nejlikvidnějších akcií - ČEZ přišel o dvě procenta, Komerční banka o 3,2 procenta a Moneta o jedno procento - jsme byli svědky spíše převažujícího prodejního zájmu," uvedl Vávra. U akcií ČEZ to bylo kvůli vybírání krátkodobých zisků a u českých bankovních titulů pak následkem setrvávající nejistotě související s dopady koronavirové krize.

CME překvapivě zveřejnila neutrální čísla za první kavrtál, doplnil analytik J&T Banky Milan Vaníček. Nicméně uvedla, že vliv Covid-19 bude výrazně negativně dopadat do hospodaření přinejmenším po zbytek roku 2020. Vedle toho zveřejnila podrobnosti k vývoji fúze s PPF. Tímto komentářem se uvolnila nervozita nad spekulacemi o možném nedokončení transakce.

Komerční banka pouze ohlásila, že ruší svoji plánovanou řádnou valnou hromadu z důvodu opatření kvůli pandemii. Banky aktuálně negativně reagují na zveřejňovaná ekonomická data, která budou znamenat zhoršování kvality úvěrového portfolia. Rovněž výsledky některých bank již podle Vaníčka naznačují, že budou přinejmenším tvořeny výrazné opravné položky z důvodu dopadu pandemie na ekonomiku.

Ani pro příští týden se výhled příliš nemění. Trh bude dále sledovat vývoj kolem covid-19, který se postupně stabilizuje v Evropě a USA, ale ostatní části světa (Rusko, Turecko, Jižní Amerika a další) naopak začínají pociťovat rozvíjející se pandemii. "Celkově bychom nadále očekávali, že alespoň do středy může docházet k vybírání nedávných zisků kvůli informacím z výsledkové sezony, ale centrální banky mohou trh naopak podržet v pozitivním módu," uzavřel Vaníček.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.