1. 5. 2024

Akcie Commerzbank po nečekané rezignaci vedení zpevňují


Frankfurt 6. července (ČTK) - Akcie Commerzbank po nečekané páteční rezignaci generálního ředitele a předsedy představenstva dnes výrazně zpevňují. Příčinou odchodu dvou nejvyšších členů vedení přitom byly jednak klesající zisky této druhé největší banky v Německu, částečně ale i nízké ocenění akcií banky. Po polední akcie Commerzbank přidávaly zhruba osm procent, zatímco širší trh skoro dvě procenta.

Šéf banky Martin Zielke a předseda představenstva Stefan Schmittmann rezignovali v pátek. Zielke ve svém rezignačním dopise uvedl, že finanční výkonnost banky je neuspokojivá a že banka potřebuje "hlubokou transformaci a nového generálního ředitele." Představenstvo banky bude o novém vedení jednat na středečním zasedání.

Podle médií čelil management kritice druhého největšího akcionáře, amerického investičního fondu Cerberus. Společnost vlastní v Commerzbank zhruba pět procent akcií a chce do rady jmenovat dva představitele, kteří by se snažili pozvednout výkonnost banky.

Commerzbank se ve čtvrtém čtvrtletí propadla do ztráty 54 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy Kč) po zisku 113 milionů eur před rokem. Předchozí rozhovory o spojení s největší německou bankou Deutsche Bank ale v dohodu nevyústily. Minulý týden média informovala, že banka zvažuje propustit dalších 7000 ze zhruba 40.000 zaměstnanců. K tomu se chystá uzavřít až 400 z celkových přibližně 1000 poboček.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.