5. 5. 2024

9. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách


Akcie ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Technologické akcie mírně vzrostly, zbývající sektory však klesly kvůli obavám z dalšího vývoje globálního růstu.

Akcie ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Technologické akcie mírně vzrostly, zbývající sektory však klesly kvůli obavám z dalšího vývoje globálního růstu.

Dow klesl o 0,21 % na 26 430,57 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,14 % na 2 880,34 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,03 % na 7 738,02 bodu. Index volatility VIX stoupl o 1,66 % na 15,95 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 3,2 %.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. Zhoršil také prognózy růstu USA a Číny v příštím roce, kdy podle něj obě země pocítí dopad vzájemné obchodní války.

Americký prezident Donald Trump v úterý také zopakoval hrozbu, že zavede další cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 267 miliard USD ročně, pokud Čína přistoupí k odplatě za nedávná cla a další opatření zavedená Spojenými státy.

Ke ztrátám producentů základních surovin přispěla především chemická firma PPG Industries (-10,06 %). Ta varovala, že na její zisk v tomto čtvrtletí budou mít negativní dopad vyšší ceny surovin a slabší poptávka z Číny.

Naopak posílily akcie energetických společností. Těm pomáhal růst cen ropy způsobený rostoucími důkazy o poklesu vývozu ropy z Íránu a částečným zastavením těžby v Mexickém zálivu kvůli hurikánu Michael.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.