16. 4. 2024

18. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách


Americké akcie se v úterý po prudkém pondělním propadu zotavily, většinu zisků ale postupně odevzdaly. Nahoru je táhl zejména technologický sektor a některé strojírenské podniky, například Boeing.

Americké akcie se v úterý po prudkém pondělním propadu zotavily, většinu zisků ale postupně odevzdaly. Nahoru je táhl zejména technologický sektor a některé strojírenské podniky, například Boeing. V centru pozornosti je aktuálně zasedání měnového výboru americké centrální banky, které končí ve středu večer.

Dow si připsal 0,35 % na 23 675,64 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,01 % na 2 546,16 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,45 % na 6 783,91 bodu. Index volatility VIX stoupl o 4,32 % na 25,58 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o zhruba tři bazické body na 2,82 %.

Z jednotlivých sektorů se dařilo technologiím, které získaly přibližně 1,5 %. Boeingu zvýšení dividendy a oznámený odkup akcií pomohly k růstu o 3,77 %. Nejhůře si naopak vedl energetický sektor pod vlivem poklesu cen ropy.

Měnový výbor Fedu v úterý zahájil dvoudenní zasedání, výsledek jednání oznámí ve středu. Analytici očekávají, že Fed zvýší základní sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25-2,50 %. Šlo by už o čtvrté zvýšení sazeb v letošním roce. Ozývá se však i kritika, především ze strany prezidenta Donalda Trumpa, který požaduje přerušení fáze zpřísňování měnové politiky v obavách z ohrožení americké i globální ekonomiky.

V pondělí Trump na Twitteru napsal, že je neuvěřitelné, aby centrální banka za současné globální hospodářské a politické nejistoty byť jen uvažovala o dalším zpřísnění měnové politiky. 

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.