23. 4. 2024

1. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách


Akcie na amerických burzách v pátek posílily, indexy S&P 500 a Dow stouply po třech ztrátových dnech. Hlavním faktorem, který k tomuto vývoji přispěl, byl optimismus ohledně obchodních jednání mezi USA a Čínou.

Akcie na amerických burzách v pátek posílily, indexy S&P 500 a Dow stouply po třech ztrátových dnech. Hlavním faktorem, který k tomuto vývoji přispěl, byl optimismus ohledně obchodních jednání mezi USA a Čínou. Za celý uplynulý týden se hlavní indexy na směru neshodly.

Index Dow v pátek stoupl o 0,43 % na 26 027,27 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,69 % na 2 803,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,83 % na 7 595,35 bodu. Index volatility VIX spadl o 8,19 % na 13,57 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 2,76 %.

Díky optimismu investorů z vývoje obchodních jednání mezi USA a Čínou a opatrnému postoji centrální banky USA k úrokovým sazbám index S&P 500 od začátku roku vzrostl už o 11,8 %.

Poté, co americký prezident Donald Trump prodloužil termín pro zvýšení cel na čínský dovoz, optimismus z vývoje jednání mezi Spojenými státy a Čínou převažuje nad dopadem slabších ekonomických dat.

K nim patří mimo jiné pokles aktivity čínských výrobních závodů, ta se v únoru snížila už třetím měsícem v řadě. Tempo poklesu se však zmírnilo, což naznačuje nepatrné zlepšení domácí poptávky.

Za celý týden se Dow snížil o 0,02 %, S&P 500 stoupl o 0,4 % a Nasdaq Composite se zvýšil o 0,9 %. Pro Dow šlo o první pokles po devíti týdnech růstu, Nasdaq stoupá už deset týdnů, což je nejdelší takové období od konce roku 1999. 

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.