26. 4. 2024

Víkendář: Po Američanech se čínskému tlaku začíná bránit i Evropa


Americký prezident Donald Trump si vzal na mušku čínské technologické společnosti jako Huawei. Laurens Cerulus na stránkách Politico tvrdí, že Evropa se může vydat stejným směrem.

Americký prezident Donald Trump si vzal na mušku čínské technologické společnosti jako Huawei. Laurens Cerulus na stránkách Politico tvrdí, že Evropa se může vydat stejným směrem. Tlačí ji k tomu zejména německý průmysl a pro kontinent by taková změna přestavovala znatelnou změnu. Doposud byla totiž Evropa vůči čínským technologickým firmám poměrně otevřená.

Spojené státy i Evropu znepokojují čínské technologické ambice a snaha stát se v této oblasti světovou velmocí. Zejména německé průmyslové společnosti požadují, aby byla zpřísněna bezpečnostní pravidla a požadavky u firem, které se věnují významným infrastrukturním projektům. A aby byla omezena možnost čínských subjektů účastnit se vládních tendrů. Steffen Zimmermann z vlivné lobbistické skupiny VDMA ale tvrdí, že německý průmysl si v podstatě může jen vybrat, zda bude provázán s čínskými či americkými společnostmi.

Obavy z bezpečnosti související s podnikáním zahraničních firem jsou na vzestupu již od roku 2013, kdy bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden vynesl na světlo informace o tom, jak rozsáhlé jsou špionážní aktivity jeho země. Mimo jiné tvrdil, že tajné služby dokázaly ovlivnit i systémy společnosti Cisco bez toho, aby o tom ona sama měla tušení. Nyní se podle Politica ale tyto obavy zaměřují zejména na čínské technologické firmy jako ZTE a Huawei. Obě mají vazby na Peking a hlavně Huawei se zaměřuje na Evropu, kde generuje přibližně 35 % svého obratu.

Telekomunikační experti, kteří podle Politica hovořili jen pod podmínkou anonymity, prý tvrdí, že sítě společnosti Huawei jsou zranitelné stejným způsobem, jako byly systémy Cisca, a mohly by být Pekingem využívány pro shromažďování strategických informací. A to možná i bez vědomí samotné společnosti. Mluvčí čínské společnosti ale tvrdí, že „kyberbezpečnost je pro ni klíčová a věnuje se jí neustále“. Američané podle firmy ale i tak už roky opakují ničím nepodložená obvinění. Nicméně „Evropa vnímá vysoké standardy společnosti v oblasti kyberbezpečnosti“.

Američané na podobné protesty moc nedbají a v únoru například oběma čínským společnostem zakázali prodej telefonů v armádních obchodech. Pozorné ale začínají být i další země. Například australská vláda nyní může blokovat spolupráci domácích telekomunikačních společností se zahraničními firmami v případě, že dojde k přesvědčení, že by tím byla ohrožena bezpečnost země.

Britové zase podle Politica hodlají „monitorovat produkty, které Huawei na jejich trhu nabízí“. A k tomu se nyní přidává popsaný tlak německého průmyslu. Jeho zástupci mimo jiné tvrdí, že je třeba mít ucelenou strategii digitalizace. A dodávají, že „pokud nebudeme nové technologie sami vyrábět, nebudeme jim rozumět a pak nebudeme ani rozumět tomu, co ohrožuje naši bezpečnost“.

Zdroj: Politico

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.