28. 3. 2024

Víkendář: Evropa potřebuje elektrický budíček


Zranitelnost německého automobilového průmyslu se již brzy jasně ukáže. Der Spiegel tvrdí, že se tak stane u dálnice blízko Erfurtu, protože právě tam chce čínský konglomerát CATL postavit továrnu na výrobu elektrických baterií.

Zranitelnost německého automobilového průmyslu se již brzy jasně ukáže. Der Spiegel tvrdí, že se tak stane u dálnice blízko Erfurtu, protože právě tam chce čínský konglomerát CATL postavit továrnu na výrobu elektrických baterií. Ta by podle plánů měla zabrat 87 hektarů, což by z ní činilo největší továrnu tohoto typu v Německu a možná i v Evropě. Se stavbou by se mělo začít už v březnu či dubnu letošního roku.

Matthias Zentgraf, který stojí v čele evropské pobočky CATL, pracoval předtím roky pro německé automobilky. Jeho firma chce investovat celkem 240 milionů eur, vytvořit asi 600 pracovních míst a kapacita baterií vyrobených za rok by měla dosáhnout zhruba 14 GWh. To je dost na to, aby poháněly například 300 000 vozů BMW i3. Plány, které má CATL v Erfurtu, podle něj „nemají obdoby“ a der Spiegel dodává, že právě proto je německý automobilový průmysl pozorně sleduje „napůl v úžasu, napůl s obavami“. Baterie a s nimi spojené systémy totiž tvoří asi třetinu čisté přidané hodnoty elektromobilů a CATL se pasuje do pozice primárního dodavatele značek jako BMW a Daimler.


Tato situace „ukazuje na zranitelnost německého automobilového průmyslu“, který až moc pomalu reagoval na vývoj v oblasti baterií. „Příliš dlouho se vedení firem nechalo přesvědčovat zastánci spalovacích motorů, kteří viděli elektromobily jen jako marginální záležitost a o bateriích hovořili jako o komoditě. „Podle nich byla výroba baterií přímo v Německu nepotřebná,“ píše der Spiegel. Nyní se však ukazuje, jak je tato tvrdohlavost pomýlená. Elektromobilita se totiž stává „masovým jevem“ a výroba baterií samostatným vědním oborem. A právě kvalita a výdrž baterií budou jedněmi z nejdůležitějších faktorů, které budou rozhodovat o atraktivitě elektromobilů dané značky.

Konzultační společnost P3 očekává, že prodeje elektromobilů se mezi roky 2018 a 2025 zvednou desetinásobně a dosáhnou 30 milionů vozů ročně. Globální poptávka po bateriích bude expandovat podobným tempem a v roce 2025 by měla dosáhnout 1 200 GWh. Nyní se přitom většina baterií vyrábí v Asii. P3 také tvrdí, že během pěti let budou na poli výroby elektrických baterií dominantní společnosti CATL a jihokorejská LG Chem.

Der Spiegel píše, že obavy se nešíří jen v německých společnostech, ale i mezi politiky. Federální ministr hospodářství Peter Altmaier udělal z růstu výroby baterií cíl své průmyslové politiky, chce podporovat výrobní konsorcia a celoevropskou spolupráci. A nejde pouze o jev, který by se omezoval na Německo. Francouzský prezident Emmanuel Macron před několika dny oznámil, že „v následujících pěti letech bude do dvou továren na výrobu baterií investováno 700 milionů eur“. Podle Macrona potřebuje Evropa v této oblasti „budíček“.

Der Spiegel ale poukazuje i na to, že některé německé firmy hrají významnou roli jako dodavatelé technologií pro výrobce baterií. Siemens se zaměřuje na jejich automatizaci, BASF vyrábí katody, které představují asi 70 % materiálových nákladů. Vývoj a výrobu baterií ale mají pod kontrolou firmy z Asie. Pokud by to chtěly německé firmy výrazně změnit, musely by se namísto tradičního inženýrství zaměřit více na chemii a obory související s elektrickou energií.

Zentgraf pak podle Spiegelu sleduje celé dění se smíšenými pocity. Na jednu stranu nerad slyší o kritice čínských investic v Německu, ale na stranu druhou říká, že by také raději koupil Mercedes s bateriemi od společností AEG či Mannesmann. A chápe, že řada Němců je zklamaná z toho, že si megatovárny na výrobu baterií nestaví oni sami.

Zdroj: Der Spiegel


 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.