29. 3. 2024

Uprchlíky tam, špagety sem. Efektivita má místo i v černém byznysu


Saharské písky křižují pašerácké stezky již nějakou dobu. Překupníci převážejí ze subsaharské Afriky na sever k Středozemnímu moři migranty a drogy, co na kamiony pro zefektivnění činnosti naložit v opačném směru však představovalo problém.

Saharské písky křižují pašerácké stezky již nějakou dobu. Překupníci převážejí ze subsaharské Afriky na sever k Středozemnímu moři migranty a drogy, co na kamiony pro zefektivnění činnosti naložit v opačném směru však představovalo problém. Podle The Economist však pašeráci přišli s neortodoxním řešením – zpáteční cestou převážejí těstoviny.

Podle zdrojů, oslovených týdeníkem, představují těstoviny (hned po lidech) na váhu nejvíce pašovaným produktem přes Saharu. Drogy a zbraně jsou sice výnosnější, velká část překupníků přesto své aktivity diverzifikovaly do špaget.

Obchod je z části podporován vládními dotacemi v zemích jako je Alžírsko, které ročně utratí 28 miliard dolarů na udržování cen potravin a energií na nízkých úrovních. V Libyi, kde vládní podpora v určité míře pokračuje i přes občanskou válku, lze 500g těstovin koupit za 15-25 amerických centů. Stejný balíček ale stojí okolo 50 centů v malijském Timbuktu a až 1,50 USD v Senegalu nebo v hlavním městě Mali, Bamaku.

Další rentabilní příležitost se pro pašeráky nachází v západní Africe. Regionální celní unie tam totiž uvaluje na dovoz těstovin jak 20% cla, tak další 15% daň z přidané hodnoty.

Pašeráci se průzkumů obvykle neúčastní a výsledky svého podnikání nezveřejňují, fakta o tomto odvětví jsou tak jen stěží dohledatelná. Nicméně, podle studie egyptského think-tanku Economic Reasearch Forum z roku 2015 představují těstoviny hlavní artikl převážený z Alžírska do Mali, na celkovém objemu obchodu na této trase se má podílet až jednou třetinou. Podle studie dosahují překupníci až 30% marží.

Vliv tohoto obchodování pak lze vidět nejen na trzích na jih od Sahary, ale i na poušti samotné. Špagety zaražené do písku jsou totiž často používány ke značení stezek.

Zdroj: The Economist

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.