14. 5. 2024

Trhy v zámoří reagovaly na italskou krizi


Wall Street zahájila poklesem o několik desetin procent v souvislosti s nejistou politickou situací na jihu Evropy. Propady se prohloubily mnohem více, když italský předseda vlády oznámil, že upustí od svého mandátu a umožní tak urychlení předčasných v...

Wall Street zahájila poklesem o několik desetin procent v souvislosti s nejistou politickou situací na jihu Evropy. Propady se prohloubily mnohem více, když italský předseda vlády oznámil, že upustí od svého mandátu a umožní tak urychlení předčasných voleb. Dow Jones ve sledu těchto událostí ztratil necelých 1,6 %, následovaný širším indexem S&P 500 –1,1 %. Ne již tak dramatickou reakci zaznamenal technologický Nasdaq –0,5 %. Investoři vyhledávající více bezpečí před rizikem zapříčinili pokles výnosu 10letého amerického státního dluhopisu, který klesl o 12 bazických bodů na 2,80 %.

Panické výprodeje dnes nejvíce odnesl bankovní sektor nejen v Evropě. Americké finanční instituce si vedly velice obdobě. Jmenovitě pak Morgan Stanley (-5,75 %), JPMorgan Chase (-4,27 %) a Bank of America (-3,98 %). Pod větší tlak než zbytek trhu se dnes dostaly akcie automobilky Fiat Chrysler (-4,15 %) s ohledem na nižší očekávání prodejů za květen.

Euro vůči dolaru ztrácí 0,8 % a dostává se pod hranici 1,54 EURUSD, což je nové minimum za 6,5 měsíce. Euro tak od začátku května kleslo k dolaru o 4,6 %.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.