29. 3. 2024

Stát chystá válku s chudobou. Změny se dotknou dávek i bydlení, téměř všech. Seznam opatření.


Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce zatočit s tzv. obchodníky s chudobou, a proto vypracovalo 15 opatření, které hodlá zavést. Lidé by tak například museli mít trvalý pobyt v obci, v níž skutečně žijí. Změnil by se také systém dávek nebo p...

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce zatočit s tzv. obchodníky s chudobou, a proto vypracovalo 15 opatření, které hodlá zavést. Lidé by tak například museli mít trvalý pobyt v obci, v níž skutečně žijí. Změnil by se také systém dávek nebo povinná školní docházka.

Pozdě, ale přece: ministerstvo financí razantně proškrtá veřejné výdaje, bojí se ekonomického propadu. Nejvíce zasaženy jsou resort místního rozvoje a dopravy.

Ministryně práce Jana Maláčová představila seznam 15 opatření, které by měly pomoci lidem z vyloučených lokalit a zabránit obchodu s chudobou. Tito obchodníci podle MPSV zneužívají systém dávek na bydlení a využívají bezvýchodné situace sociálně slabých, kteří pak žijí v bytech nesplňujících základní standardy. Vypracování 15bodového plánu, jak obchod s chudobou potlačit, avizovala Maláčová už v září. Ministerstvo opatření zveřejnilo tento týden.

"Počet lidí žijících v takto chmurných podmínkách v průběhu let výrazně narůstá," uvádí MPSV. Na realizaci jednotlivých opatření s ministerstvem spolupracuje dalších sedm resortů. Tato opatření vytvoří jasná pravidla pro kvalitu bytů a života v nich.

Mezi připravovaná opatření patří nastavení hygienických standardů u bytů, které by určovaly, jak má byt vypadat. Musela by v něm být například tekoucí voda, funkční elektřina, ale také by bylo stanovené, kolik potřebuje jedinec metrů čtverečných v domácnosti.

MPSV chce rovněž regulovat pronájem více bytů přes živnostenské oprávnění. Hodlá také vykupovat zdevastované byty a opravovat je.

 

 Nepopulárním opatřením by mohlo být zavedení povinnosti trvalého pobytu v obci, kde člověk skutečně bydlí. Přechodné bydlení by mělo být zákonně definované, zejména ve vztahu k ubytovnám.

MPSV by rádo zavedlo také revizi systému dávek - uvažuje například o sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, chce zúžit okruh spolužijících osob v domácnosti nebo zkrátit vyplácení paušálů na energie. Pobírání dávek chce MPSV navázat striktně na sociální práci a školní docházku dětí. Obce by navíc ze zákona měly mít právo na data o poskytnutých sociálních dávkách a vykonávané sociální práci.

Součástí opatření by mělo být personální a finanční posílení Úřadů práce, Policie ČR nebo pedagogických pracovníků ve vyloučených lokalitách.

Velkým krokem by mělo být oddlužování lidí, kteří jsou v exekuční pasti, bez nastavení minimálního limitu splacení pohledávek.

MPSV se také chystá změnit parametry povinné školní docházky. Nechce ji ohraničovat věkem, ale raději nastavit povinnou docházku do ukončení vzdělání - např. dosažením výučního listu. Tím by se měly omezit předčasné odchody dětí ze škol.

Jedním z opatření je i dokončení cenových map za účelem stanovení obvyklého nájmu. MPSV chce také posílit sociální práci a sociální prevenci, tj. pracovní a hygienické návyky, prevence kriminality a užívání drog atd.

Jedním z cílů v rámci opatření by mělo být zajištění toho, aby všichni práceschopní lidé skutečně pracovali. Součástí toho by měla být i revize veřejně prospěšných prací tak, aby bylo možné je využívat dlouhodobě bez nutnosti opakované evidence na úřadu práce.

Posledním z opatření je zajištění vymahatelnosti práva zejména s ohledem na rušení nočního klidu a sousedského soužití. Jednotlivé body se budou do praxe zavádět postupně a bude k tomu potřeba změnit zákony.

Seznam patnácti připravovaných opatření:

1. Regulovat pronájem více bytů přes živnostenské oprávnění

2. Jasné nastavení hygienických standardů u bytů, které by určovaly, jak má vypadat byt (např. tekoucí voda, hygienické zázemí, funkční elektrika apod.) a stanovení počtu metrů čtverečních na osobu v dané domácnosti

3. Zavedení povinnosti trvalého pobytu v obci, kde jedinec fakticky bydlí

4. Opravy a výkup zdevastovaných bytů

5. Dokončení cenových map za účelem stanovení obvyklého nájmu

6. Revize dávkového systému: zvážit sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, zastropovat výplaty dávek dle cenových map, zajistit adresnost vyplácení dávek, zúžit okruh spolužijících osob v domácnosti a zkrátit vyplácení např. paušálů na energie

7. Zákonně upravit možnost poskytovat data obcím o poskytnutých sociálních dávkách a vykonávané sociální práci

8. Personálně a finančně posílit Úřady práce, Policii ČR či pedagogické pracovníky ve vyloučených lokalitách

9. Zákonně definovat, co je přechodné bydlení a jakou má funkci za účelem eliminace tzv. ubytoven

10. Umožnit oddlužení osob v exekuční pasti bez nastavení minimálního limitu splacení pohledávek

11. Striktně navázat pobírání dávek na sociální práci a školní docházku

12. Změnit povinnost školní docházky (neohraničovat věkem, ale např. stanovit povinnou školní docházku do ukončení vzdělávání, např. dosažením výučního listu) a omezit předčasné odchody dětí ze vzdělávání

 13. Posílit sociální práci a sociální prevenci: pracovní a hygienické návyky, práce s dětmi a podpora vzdělávání, prevence kriminality a konzumu drog, schopnost udržet si bydlení apod.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.