14. 5. 2024

Růst, hodnota, povídkovost - je dobré vědět, do čeho vlastně investujeme


Ono pověstné „všeho s mírou“ platí bezesporu i o používání různých investičních pravidel a konceptů. Vezměme si třeba takové tradiční rozdělení akcií na růstové a hodnotové.

Ono pověstné „všeho s mírou“ platí bezesporu i o používání různých investičních pravidel a konceptů. Vezměme si třeba takové tradiční rozdělení akcií na růstové a hodnotové. První z nich by měly být atraktivní díky očekávané expanzi. Druhé by měly svou atraktivitu čerpat z investiční hodnoty skryté (a zároveň vytvořené) přehnaným pesimismem vyvolaným problémy na úrovni firmy, či odvětví. Pokud bychom ale byli důslední, museli bychom uvažovat trochu jinak: První skupina je atraktivní v případě, že trh stále nedoceňuje hodnotu pramenící z růstového potenciálu (trh podstřeluje optimismus). V druhém jsou akcie atraktivní když trh přestřelil svým pesimismem. V obou případech tak hovoříme o skryté hodnotě (tj., je nesmysl stavět ji proti růstu).

Namísto výrazu „růstové akcie“ tak někdy používám výraz „akcie povídkové“ (i když i to má samozřejmě své definiční mouchy). Z nějakého důvodu moje klasifikace nějaké akcie jako titul povídkový ale u nejednoho čtenáře této akcii fandící vyvolává negativní emoce. Rád bych se tedy tomuto tématu dnes na několika praktických příkladech pověnoval.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.