19. 4. 2024

Primární nabídka by mohla ohodnotit JDE Peet's na 16 miliard eur


Amsterodam 26. května (ČTK) - Druhý největší výrobce balené kávy na světě, společnost JDE Peet's, stanovil orientační cenové rozpětí pro primární veřejnou nabídku (IPO) svých akcií. Podle ní by tržní hodnota společnosti mohla dosáhnout až 16 miliard eur (skoro 433 miliard Kč). JDE je jednou z mála velkých firem, která je ochotna vstoupit na akciový trh od vypuknutí koronavirové krize, uvedla dnes agentura Reuters.

JDE vlastní značky kávy Peet's Coffee, Douwe Egberts a Jacobs, ale také třeba čaje Pickwick. Firma sází na odolnost spotřeby kávy v době ekonomického poklesu a uvádí, že primární nabídka láká investory, včetně miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose.

Cílem JDE je získat z nabídky na burze Euronext v Amsterodamu asi 2,25 miliardy eur (61 miliard Kč) prodejem nových i stávajících akcií. Orientační cenové rozpětí stanovila firma na 30 až 32,25 eura za akcii, což ji ohodnocuje na 14,9 až 16 miliard eur. Očekává se, že obchodovat se s akciemi začne 3. června.

Společnost hodlá nabídnout k prodeji 23,3 milionu nových akcií, aby získala zhruba 700 milionů eur na splacení dluhu. Současní hlavní akcionáři Acorn Holdings, nad kterým má kontrolu německá společnost JAB, a Mondelez chtějí každý prodat 25,8 milionu svých akcií. JDE předpokládá, že celkem nabídne k prodeji zhruba 17procentní podíl.

Společnost JDE Peet's za loňský rok vykázala provozní zisk 1,26 miliardy eur při tržbách 6,95 miliardy eur. JDE Peet's předpokládá, že bude ve střednědobém horizontu schopna zvyšovat tržby bez zahrnutí akvizic o tři až pět procent ročně a provozní zisk o pět až osm procent ročně.

Společnost Euromonitor International odhaduje letošní hodnotu globálního trhu s balenou kávou asi na 96 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč). Jedničkou na trhu je společnost Nestlé s téměř čtvrtinovým podílem. Za ní následuje JDE Peet's se zhruba desetiprocentním podílem.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.