19. 4. 2024

Objem obchodů na pražské burze klesl, byl nejnižší od roku 1994


Praha 3. ledna (ČTK) - Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně klesly o 22,5 miliardy na 120 miliard Kč, v roce 2018 činily 142,5 miliardy korun. Byly tak nejnižší od roku 1994. Vyplývá to ze statistik Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun. Poté postupně klesaly až na současnou rekordně nízkou úroveň.

"Jde o dlouhodobý trend. Obchodování na pražské burze se nikdy nevzpamatovalo z krize v roce 2008. Nízké objemy obchodů do jisté míry odrážejí i globální, strukturální změny. Vzhledem k ultranízkým úrokovým sazbám klesá zájem o burzovní financování. Korporace preferují bankovní úvěry, emise dluhopisů nebo peníze fondů soukromého kapitálu," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Zájem o burzu by podle něj pomohl oživit primární úpis akcií velké a stabilní společnosti. Takové firmy však v posledních letech tuzemský burzovní parket spíše opouštějí. Na slabších objemech se částečně podepsal i nižší zájem globálních investorů o akcie z regionu rozvíjejících se trhů. Ti v uplynulém roce dávali přednost rozvinutým trhům, například USA nebo západní Evropě, dodal analytik.

Hodnota indexu PX, hlavního indexu burzy, loni meziročně stoupla o 12,76 procenta. Hodnota indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán dividendový výnos, se zvedla o 19,09 procenta.

O růst akciových trhů ve světě se zasloužily zdaleka nejvíce Spojené státy. Index Dow Jones, v němž je zastoupeno 30 podniků považovaných za páteř americké ekonomiky, si loni připsal více než 21 procent. Širší index S&P 500 vzrostl asi o 27 procent, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, zpevnilo 32 procent.

V Evropě pak index DAX, který sleduje obchodování na akciové burze ve Frankfurtu nad Mohanem, přidal 23 procent. Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 měl k dobru 12 procent, zatímco index pařížské burzy CAC 40 vzrostl o 27 procent. BCPP je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), největší burzovní skupiny v regionu střední a východní Evropy.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.