19. 4. 2024

Nezaměstnanost v ČR v únoru klesla na 3,7 %. Bez práce je nejméně lidí za 21 let


Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 280.900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997.


Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 280.900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Meziročně nezaměstnanost stále klesá, loni v únoru činila 5,1 procenta. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně i meziročně zvýšil.

Vývoj na pracovním trhu odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, uvedl úřad práce. Řada nezaměstnaných podle něj nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu.

"Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat," sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Z jednotlivých krajů byla opět nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. Nejnižší byla znovu nezaměstnanost v Praze, kde zůstala na 2,3 procenta.

Ve srovnání okresů byla v únoru nejnižší nezaměstnanost v okresech Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, kde dosáhla 1,3 procenta, respektive 1,4 procenta. Nejvyšší podíl nezaměstnaných mělo Karvinsko se 7,8 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr mělo 36 regionů.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce v únoru zhruba 239.250, což bylo přibližně o 8500 více než v lednu. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 1,2 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (7,7), naopak nejmenší konkurence byla v okresech Pardubice a Praha-východ, v obou regionech připadal na pět míst jeden uchazeč.
 

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.