28. 3. 2024

Na trhu Start pražské burzy se bude obchodovat denně


Praha 27. února (ČTK) - Pražská burza zvýší na neregulovaném trhu Start od 12. března frekvenci obchodování z měsíční na denní. Na trhu, který funguje od května 2018 a je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, se bude obchodovat každý všední den dopoledne. Burza k úpravě přistoupila na základě poptávky investorů. Další novinkou bude možnost vstupu nové emise na trh kdykoli během roku. Burza cenných papírů Praha o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Aukce budou každý den od 9:00 do 12:30. "Start se od svého vzniku vyvíjel a reflektoval vždy potřeby trhu. Trh má sloužit potřebám emitentů a investorů, a proto jsme vždy připraveni všechny relevantní podněty od těchto subjektů akceptovat a promítnout do našich pravidel, pokud je to možné," uvedl generální ředitel burzy Petr Koblic.

Další novinkou je možnost vstupu nové emise na trh kdykoliv. Dosud byl emitent, který uváděl akcie, povinen ukončit veřejnou nabídku pouze v předem určené dny, v takzvané Start Days. Emitenti a poradci tak už nebudou vázání žádným přesným termínem. Start Day bude nadále setkáváním emitentů s investory, pro emitenty zůstane povinnost prezentovat výsledky a zodpovídat dotazy investorů. Letošní termíny jsou dva, jarní 28. dubna a podzimní 6. října.

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.

Trh funguje od května 2018. Začínala se čtyřmi obchodními dny za rok, od roku 2019 se počet zvýšil na 12 dní do roka. Minimální investice nebyla pevně daná, pohybovala se obvykle kolem půl milionu korun, od loňského roku činí 100.000 korun. Prvními emitenty byl výrobce strun pro 3D tisk Fillamentum a obuvnická společnost Prabos. Při zatím posledním obchodním dni letos 12. února zaznamenal největší obchody Prabos s více než šesti miliony korun. Nejvíce stoupla cena u developera UDI CEE a nejvíce akcií zobchodoval zpracovatel kůží Karo.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.