14. 5. 2024

Na jaké hodnotě uzavře index S&P 500 na konci roku


Pod cenovou hladinou trhu často probíhá jeden důležitý cyklus: Ceny akcií jsou obvykle nahoru či dolů taženy nejdříve valuacemi, ty se poté vrací směrem k „neutrálním“ hodnotám a otěže trhu přebírají zisky.

Pod cenovou hladinou trhu často probíhá jeden důležitý cyklus: Ceny akcií jsou obvykle nahoru či dolů taženy nejdříve valuacemi, ty se poté vrací směrem k „neutrálním“ hodnotám a otěže trhu přebírají zisky. Pak se vše obrací. V jaké fázi tohoto cyklu jsme nyní?

Valuace amerického indexu S&P 500 již řadu týdnů korigují, nyní se PE pohybuje kolem hodnoty 16,4. Ve srovnání s maximy nad hodnotou 18 dosaženými na počátku roku je to pokles znatelný, ale stále se nacházíme poměrně vysoko nad krátkodobějším i dlouhodobějším standardem. Do počátku letošního roku totiž PE poměrně prudce a dlouho rostlo. Nicméně onen obrat posledních týdnů by mohl naznačovat, že popsaný cyklus se otáčí a valuace opět slouží jako vedoucí indikátor (odráží se v nich totiž očekávání dlouhodobějšího vývoje zisků i rizika). Co na to zisky?

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.