25. 4. 2024

Na Apple dopadla nejen Čína. Firma zakouzlí s cenami iPhonů


Technologická ikona Apple vstoupila do nového fiskálního roku 2019 ziskem i tržbami byť těsně, ale přeci jen nad očekáváním. Opatrnější je ale výhled pro druhé čtvrtletí fiskálního roku a slova předchozího varování naplňuje 27% propad tržeb na čínském ...
Aktualizováno

Technologická ikona Apple vstoupila do nového fiskálního roku 2019 ziskem i tržbami byť těsně, ale přeci jen nad očekáváním. Opatrnější je ale výhled pro druhé čtvrtletí fiskálního roku a slova předchozího varování naplňuje 27% propad tržeb na čínském trhu v meziročním srovnání. Akcie vidíme v americkém aftemarketu přesto v celkové odezvě posilovat až o více jak 4 % nad 160 dolarů za akcii.

Apple dosáhl kvartálního zisku na akcii 4,18 USD při tržbách 84,3 miliardy dolarů. Očekáváním analytiků dle konsensu Refiitiv (ex Reuters) bylo 4,17 USD/akcie a 83,97 miliardy dolarů. Tržby meziročně klesají o půl procenta, tedy ne mnoho, přesto se jedná o první meziroční pokles tržeb od roku 2001.

Výhled tržeb pro druhé fiskální čtvrtletí slibuje 55 miliard dolarů až 59 miliard dolarů, což očekávání analytiků neuspokojuje. Konsensem zde bylo 58,83 mld. USD, nejméně výhled v této rovině je tak zklamáním.

Tržby z prodeje iPhonů dosáhly 51,98 miliardy dolarů a nestačily na očekávání 52,67 mld. USD. Meziročně klesly o 15 procent. U iPadů je to skutečnost 6,73 mld. USD proti odhadu 5,9 mld. USD, u Maců 7,42 mld. USD, přesně na konsensu. V kategorii Wearables a chytré domácnosti výsledek 7,31 mld. USD nezaostal významně za konsensem 7,33 miliardy dolarů.

Tržby ze služeb, které zahrnují od Apple Pay přes Apple Music po například iCloud dosáhly 10,9 miliardy dolarů, což znamená meziroční skok o 29 procent. Předstihly odhad „trhu“ 10,87 mld. USD. Hrubá marže v segmentu služeb dosáhla atraktivních 62,8 procenta proti marži 38 procent, reportované za byznys Applu celkově.

Právě samostatné zveřejnění marží za služby je součástí nové struktury, pod kterou Apple reportuje výsledky poprvé právě za první čtvrtletí fiskálního roku 2019.

Akcie v reakci na výsledky protnuly 160 dolarů za akcii, nejsou ale o mnoho výše proti 2. lednu, kdy Apple vydal varování před výsledky (profit warning), akcie intradenně odepsaly zhruba 10 procent a uzavřely na metě 157,92 USD. Dnes Apple zveřejnil pokles tržeb z čínského trhu na 13 miliard dolarů, meziročně o 27 procent.

Ředitel společnosti Tim Cook agentuře Reuters řekl, že pokles příjmů z prodeje iPhonů způsobilo hlavně ekonomické oslabení v Číně, které mělo negativní dopad na poptávku v zemi. Apple podle něj nyní přehodnocuje způsob oceňování iPhonů mimo Spojené státy. Doposud převážně stanovoval cenu v dolarech, což však zdražuje přístroje v jiných zemích při přepočtu na domácí měnu. Firma se proto rozhodla přihlédnou i k makroekonomickým podmínkám a vrátit se k tomu, aby ceny iPhonů více odpovídaly místním cenám. Doufá, že jí to pomůže oživit prodej v těchto oblastech.

Sledován je také stav hotovosti firmy. Mezikvartální nárůst činí 3 procenta na 245 miliard amerických dolarů. Apple se před rokem zavázal, že během pětiletého období počínaje rokem 2018 přinese Spojeným státům 350 miliard dolarů v souvislosti nového daňového zákona. Část těchto peněz odvede na daních, část skrze repatriaci hotovosti. Apple také zainvestuje kampus v Austinu v Texasu za zhruba miliardu dolarů, který má vytvořit prostor pro nejprve pět a později až 15 tisíc pracovních míst. Modernizovat a rozšiřovat chce také další americké továrny.

Výsledky Apple přišly až po uzavření amerického trhu. Na něm dnes byly pod tlakem technologie, oslabovaly jak akcie Apple, tak klesly také společnosti Amazon.com, Facebook a Microsoft, které rovněž mají zveřejnit tento týden výsledky hospodaření. Naopak společnost 3M a zbrojovky díky lepším hospodářským výsledkům, než se čekalo, rostly.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.