26. 4. 2024

Kéž by vysoké valuace technologických společností měly realistický základ


Nedávno jsem tu poukazoval na to, že jen asi 10 % kapitalizace Amazonu je ospravedlněno tím, co firma vydělává nyní. Zbytek stojí na vizích a snech o budoucnosti.

Nedávno jsem tu poukazoval na to, že jen asi 10 % kapitalizace Amazonu je ospravedlněno tím, co firma vydělává nyní. Zbytek stojí na vizích a snech o budoucnosti. Vzpomněl jsem si na to při čtení článku na Bloombergu, který se zaměřoval na čínskou Alibabu. Podívejme se, jak je to nyní s ní.

Bloomberg čtenáře informuje o tom, že všechny významné nové aktivity čínské firmy peníze zatím prodělávají. Týká se to cloudu, digitálních médií a dalších „inovací“. V posledním čtvrtletí tyto aktivity prodělávaly téměř 7 miliard renminbi. Pro optimistu nejde o nic, čím by si nechal zkazit náladu – firma roste, masivně investuje a plody této strategie se projeví v budoucnu. V celku navíc Alibaba mohutně vydělává – viz níže.

Výsledky Alibaby jsou shrnuty v následující tabulce. Tržby prudce rostou a investoři jsou natěšeni, že tomu bude i nadále. Na provozním toku hotovosti firma loni vydělala rekordních 80 miliard renminbi, po investicích/CapExu jí zbylo 63 miliard renminbi. Ve fiskálním roce 2018 už na provozu vydělala 125 miliard renminbi a po investicích jí zbylo asi 60 miliard renminbi.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.