4. 5. 2024

Evropské akcie třetí den za sebou posílily


Londýn 26. března (ČTK) - Evropské akcie dnes už třetí seanci za sebou posílily. Následovaly tak akcie ve Spojených státech. Investoři čekají na hlasování evropských zákonodárců o návrzích ke zmírnění dopadů koronavirové krize. Panevropský index STOXX 600 dnes stoupl o 2,6 procenta na 321,38 bodu a za poslední tři dny si připsal téměř 15 procent.

Ze svého rekordního maxima, na které se vyšplhal minulý měsíc, však index stále ztrácí 26 procent. Mohou za to obavy z recese v eurozóně kvůli koronaviru.

Posílily také další burzy. Italská si přispala 0,7 procenta a španělská 1,3 procenta. Německé akcie stouply o 1,3 procenta a londýnská burza posílila o 2,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Dařilo se hlavně turistických společnostem. Index firem z oblasti cestovního ruchu a trávení volného času zpevnil o 7,5 procenta. Z jednotlivých společností pak nejvíce stoupl výrobce letadel Airbus.

Očekává se, že Evropský parlament dnes bez problémů schválí vznik nouzového fondu, a umožní aerolinkám, aby v době nulové poptávky po leteckém spojení nemusely zbytečně využívat své odletové časy na letištích. Evropská centrální banka (ECB) navíc v noci na dnešek oznámila, že ruší limit pro nákup dluhopisů z jednotlivých zemí eurozóny, čímž si připravila cestu k potenciálně neomezenému tištění peněz na boj s koronavirem.

"Zdá se, že trh si myslí, že lék se našel, a ten lék jsou peníze," uvedl stratég Rabobank Teeuwe Mevissen.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.