4. 5. 2024

Evropské akcie kvůli neshodám EU kolem stimulů klesají


Londýn/Frankfurt 27. března (ČTK) - Evropské akcie dnes oslabují, vliv na ně má zejména postoj představitelů Evropské unie, kteří se neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Panevropský index STOXX 600 kolem 14:00 SEČ ztrácel zhruba 3,2 procenta na 311 bodů. K jeho poklesu přispěla rovněž zpráva, že koronavirem se nakazil britský premiér Boris Johnson.

Index STOXX 600 dnes přerušil třídenní růst, stále však zůstává na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu nárůstu od roku 2011.

Političtí vůdci EU jsou rozděleni v pohledu na to, jakou sílu mají mít opatření určená na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Během čtvrtečního videosummitu se nedokázali shodnout na tom, zda poskytovat zasaženým zemím úvěry ze záchranného fondu, anebo zda vydávat speciální dluhopisy, označované jako koronabondy. Lídři dali ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních stimulačních kroků.

"Nepřišel žádný konkrétní a nový koordinovaný impulz, který by posílil rozpočtovou reakci na krizi, a zejména žádná dohoda ohledně koronabondů," uvedl analytik Stephen Innes ze společnosti AxiCorp. Výsledek jednání je podle něj pro akciové trhy zklamáním.

Německý akciový index DAX kolem 14:00 SEČ ztrácel zhruba 3,2 procenta na 9680 bodů, zatímco hlavní index londýnské burzy FTSE 100 odepisoval 5,4 procenta na 5500 bodů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.