4. 5. 2024

Evropské akcie díky stimulačním opatřením pokračují v růstu


Londýn/Frankfurt 25. března (ČTK) - Evropské akcie dnes pokračují v růstu. Investoři doufají, že rozsáhlá stimulační opatření zaváděná po celém světě zmírní hospodářské dopady šíření koronaviru. Panevropský index STOXX 600 kolem 10:00 SEČ vykazoval nárůst asi o 3,3 procenta na 314 bodů. Už v úterý přitom zpevnil přes osm procent. Podobná situace je i na ostatních trzích. Index německých akcií DAX se vrátil nad psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů.

V čele růstu na evropských burzách opět stojí energetické, průmyslové, finanční a těžařské společnosti. Evropský akciový trh nicméně kvůli obavám z důsledků koronaviru stále vykazuje pokles o více než 25 procent z rekordního maxima, na které se vyšplhal minulý měsíc.

Kolem 10:00 SEČ vykazoval německý index DAX nárůst o 3,4 procenta zhruba na 10.030 bodů. Index londýnské burzy FTSE 100 si připisoval 3,8 procenta na 5650 bodů.

K dnešnímu růstu akcií přispěla zpráva, že vyjednávací týmy amerického Senátu a Bílého domu se dohodly na zákonu o masivních ekonomických stimulech, které mají zmírnit dopady pandemie koronaviru na hospodářství. Hodnota dohodnutých opatření by se měla pohybovat kolem dvou bilionů dolarů (asi 51 bilionů Kč).

V růstu pokračují rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 například zpevnil o 8,04 procenta a obchodování zakončil na 19.546,63 bodu. Zaznamenal tak nejprudší procentní nárůst od října 2008. K růstu japonských akcií podle agentury Kjódó přispěla zpráva o odkladu olympijských her v Tokiu na příští rok, která rozptýlila obavy, že by mohly být zrušeny.

Asijské a evropské burzy dnes těžily rovněž z úterního prudkého růstu akcií v USA. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v úterý zpevnil o 11,37 procenta na 20.704,91 bodu. Zaznamenal tak nejprudší procentní nárůst od roku 1933.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.