14. 5. 2024

Co nyní konkrétně znamená investiční rada, že „s Fedem se nebojuje“?


Investoři a čtenáři, kteří se na trhu pohybují již delší dobu, si možná vzpomenou, jak se živě hovořilo o takzvané Greenspanově opci. Vzpomněl jsem si na ní, když jsem četl investiční komentář, který připomínal známé pravidlo, že „s Fedem se nebojuje“.

Investoři a čtenáři, kteří se na trhu pohybují již delší dobu, si možná vzpomenou, jak se živě hovořilo o takzvané Greenspanově opci. Vzpomněl jsem si na ní, když jsem četl investiční komentář, který připomínal známé pravidlo, že „s Fedem se nebojuje“. Toho by se investoři měli skutečně držet. Je to jen jeden zádrhel – mnohdy není tak úplně jasné, o co Fedu vlastně jde. A tudíž ani to, co to vlastně znamená (ne)bojovat s ním.

Není tak lehké izolovat jeden jediný faktor, který způsobí recesi, ale podle řady rozumně znějících výzkumů k recesím značně přispívá Fed utahováním své politiky a zvyšováním sazeb. Tedy přesněji řečeno přílišným utahováním své politiky a zvedáním sazeb. To je mimochodem jeden z důvodů, proč je nyní po dlouhých letech s jasnými deflačními tlaky stále relevantní hovořit o takzvané asymetrii rizik – o tom, že škody způsobené přepáleným utahováním by byly vyšší, než škody způsobené utahováním příliš pomalým.

S jedním z výzkumů poukazujících na nepříjemně přestřelující Fed přišel v roce 2017 Goldman Sachs a z něj se můžeme podívat na následující graf. Ukazuje klíčové faktory, které přispěly k předválečným a poválečným recesím. Po druhé světové válce jednoznačně dominuje monetární politika (před ní řádily spíše propady cen aktiv, úvěrové bubliny, zahraniční nákazy a zemědělské komodity):

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.