23. 4. 2024

Čína krade, všetci kradnú!


Čínská společnost Honor, kterou vlastní gigant Huawei, představila minulý týden nová sluchátka, která se podezřele podobají sluchátkům EarPods od Applu.

Čínská společnost Honor, kterou vlastní gigant Huawei, představila minulý týden nová sluchátka, která se podezřele podobají sluchátkům EarPods od Applu. Jmenují se ale FlyPods. Následovala vlna kritiky a články o krádežích a klonování, ale na FTAlpahaville se ptají, jak velké obavy bychom z podobných čínských krádeží vlastně měli mít. A mimo jiné poukazují na to, že ve své době se podobně chovala řada jiných zemí včetně Spojených států.

FTAlphaville píše, že v roce 1789 se mladý britský inženýr Samuel Slater vydal do Spojených států i přesto, že Británie cesty do zahraničí pracovníkům v textilkách zakazovala. Chtěla si totiž udržet svou technologickou konkurenční výhodu a zabránit přenosu technologií do zahraničí. Slater se ale dozvěděl o odměně, která byla v New Yorku vyplacena technikovi, který přišel s návrhem na vylepšení výroby látek, a bylo mu jasné, že on by měl Spojeným státům na tomto poli se svými zkušenostmi z Manchesteru hodně co nabídnout. Podle FTAlphaville nakonec stál na počátku amerického boomu textilního průmyslu a prezident Andrew Jackson o něm hovořil jako o otci amerického továrnictví. Není třeba rozebírat, že v Británii vnímají jeho roli trochu jinak.

Uvedený příběh má určité poučení i pro současnou Čínu, i když dnes světu nevládne merkantilismus tak jako před pár sty lety. Dnes máme mezinárodní zákony, které krádež duševního vlastnictví zakazují, „a někdy jsou dokonce i vymáhány.“ Také je těžké tvrdit, že Čína je stále chudou ekonomikou a tudíž si zaslouží určité přivírání očí. Na druhou stranu je ale možné, že boj proti čínskému zneužívání a krádežím západních technologií a produktů je veden i proto, že Američané se obecně obávají růstu její moci a vlivu ve světě.

Ať již je současná situace jakákoliv, podle FTAlphaville je jisté, že Čína jde cestou, kterou v minulosti kráčela nejedna země. A zatím se nezdá, že by tuto cestu byla ochotná opustit, i když už celá řada společností včetně Applu, Boeingu či General Motors proti ní postupuje soudní cestou za údajné krádeže informací. Na Čínu v této souvislosti tlačil bývalý americký prezident Barack Obama a současný prezident Donald Trump zavádí cla, která mají být přímou odvetou za roky krádeží duševního vlastnictví. Jak uzavírá FTAlphaville: „Nechat se okrádat není problém, ale jen do chvíle, kdy to neohrožuje vaší konkurenceschopnost. Koneckonců imitace je tou nejupřímnější formou lichocení.“

Zdroj: FTAlphaville


 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.