19. 4. 2024

ANO jedná s ČSSD, sociální demokraté mají výhodnou pozici


Podle politologů jsou sociální demokraté ve výhodné pozici, co se týče vyjednávání o menšinové vládě s hnutím ANO. Andrej Babiš bude zřejmě chtít dotáhnout jednání do konce co nejrychleji a prý si uvědomuje, že ČSSD je vhodnější partner, než by bylo hn...

Podle politologů jsou sociální demokraté ve výhodné pozici, co se týče vyjednávání o menšinové vládě s hnutím ANO. Andrej Babiš bude zřejmě chtít dotáhnout jednání do konce co nejrychleji a prý si uvědomuje, že ČSSD je vhodnější partner, než by bylo hnutí SPD. Sociální demokracie by tak teoreticky mohla uspět ve své podmínce získat pět ministerských křesel.

O koalici jedná hnutí ANO výhradně s ČSSD. A sociální demokraté mají jedinečnou možnost říct si, co chtějí. Podle politologů můžou teď požadovat víc, než mohli před měsícem.

"Lze očekávat, že Andrej Babiš chce jednání dotáhnout rychle i z toho titulu, že vnímá demonstrace, které tu jsou, kterých přibývá a uvědomuje si, že ČSSD je vhodnější partner, než je SPD Tomia Okamury," reagoval politolog Jan Kubáček.

ČSSD by si představovala pět ministerských křesel, jenže hnutí ANO je ochotno jí přenechat čtyři. "To přesně znamená, že nemáme dohodu a budeme jednat dál," uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Je potřeba si vzít kalkulačku a spočítat ty poměry. Tři a půl to vychází, ale my jsme se domluvili, že budeme jednat za stolem," sdělil Andrej Babiš.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.