15. 5. 2024

Americké akcie provázela vysoká volatilita i dnes


Hlavní akciové indexy v USA zahájily pondělní obchodování v silně pozitivním duchu. Bohužel úvodní euforie byla v průběhu obchodního dne vystřídana strachem a indexy uzavřely s výraznou ztrátou, takřka při svých denních minimech.

Hlavní akciové indexy v USA zahájily pondělní obchodování v silně pozitivním duchu. Bohužel úvodní euforie byla v průběhu obchodního dne vystřídana strachem a indexy uzavřely s výraznou ztrátou, takřka při svých denních minimech. Důvodem může být zpráva zveřejněná v 19:10 našeho času týkající se případného uvalení další vlny cel na čínské zboží ze strany USA v případě, že na dalším jednání Trump vs. Xi nedojde k dohodě. I tak vykazovaly dnešní propady na trhu spíše strach a paniku než racionální důvody. Doufejme tedy, že se logické uvažování v dalších dnech vrátí na trhy a dojde ke stabilizaci.

Nejlépe se dnes dařilo utilitám a finančnímu sektoru (JPMorgan +1,4 %) a automobilkám. Právě výrobci aut reagovaly pozitivně na zpravu z Číny - ta zvažuje výrazné snížení daně při nákupu zahraničních automobilů. Ford přidal 3,3 %, GM pak posílilo o 1,5%. Naopak nejhůře na tom byly technologie (Amazon -6,3 %, Alphabet -4,6 %, Nvidia -6,4 %) a průmysl (Boeing -6,6 %, Caterpillar -0,9 %). Právě u těchto sektorů panuje největší obava z další eskalace obchodní války.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.