26. 4. 2024

Americké akcie oslabily kvůli další vlně napětí mezi USA a Čínou


New York 21. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes oslabily kvůli nové vlně napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Tato tenze vyvolala pochyby o obchodní dohodě, jejíž první fázi v polovině ledna podepsaly dvě jmenované největší ekonomiky světa.

Index Dow Jones klesl o 0,41 procenta, na 24.474,12 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 0,78 procenta, na 2948,51 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,97 procenta na 9284,88 bodu.

Čína se ve zvláštní správní oblasti Hongkong po vlně protestů chystá zavést nové národní bezpečnostní zákony, uvedl mluvčí Všečínského shromáždění lidových zástupců Čang Jie-suej. Americký prezident Donald Trump dnes konstatoval, že Spojené státy budou v tom případě "velmi výrazně" reagovat.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo Čínu dříve kritizoval za to, jakým způsobem se vypořádala se šířením koronaviru. Ve středu Pompeo prohlásil, že kvůli nedávnému zacházení s hongkongskými prodemokratickými aktivisty je pro USA těžší posoudit, zda území má stále rozsáhlou autonomii ve vztahu k Číně.

Podle čínských úřadů americký ministr zahraničí vydírá hongkongskou vládu a nedávná prohlášení ze strany Washingtonu jsou jasným zásahem do vnitřních záležitostí Číny.

Na devizovém trhu dnes posílil dolar vůči euru. Během uplynulých čtyř seancí naopak posilovalo euro k dolaru, ale optimismus ohledně evropského fondu ztrácí podle agentury Reuters na síle.

Kolem 22:25 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupal o 0,3 procenta na 99,45 bodu. Euro vůči dolaru ve stejnou oslabovalo o 0,3 procenta na 1,0946 USD. Dolar posiloval k japonskému jenu o 0,1 procenta na 107,6 JPY a vzhledem ke švýcarskému franku o 0,6 procenta na 0,9711 CHF.

Ve středu euro dosáhlo měsíčního maxima. Německo a Francie v pondělí představily návrh na vytvoření evropského fondu pro obnovu ekonomiky regionu po krizi způsobené koronavirem. Fond by měl mít k dispozici 500 miliard eur (13,6 bilionu Kč) a tyto peníze by si půjčila Evropská komise jménem celé EU.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.