29. 3. 2024

Akciový index S&P 500 zažil nejhorší čtvrtletí od roku 2008


New York 31. března (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily, na trhu přetrvávají obavy z hospodářských dopadů koronaviru. Akciový index S&P 500 v celém prvním čtvrtletí klesl o zhruba 20 procent. Zažil tak nejhorší čtvrtletí od roku 2008, tedy od doby globální finanční krize.

Během dnešního obchodování index S&P 500 klesl o 1,60 procenta a uzavřel na 2584,59 bodu. Užší index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se dnes snížil o 1,84 procenta na 21.917,16 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, ztratil 0,95 procenta na 7700,10 bodu.

"Lidé se snaží posoudit délku a rozsah dopadů koronaviru," uvedl podle agentury AP analytik George Rusnak ze společnosti Wells Fargo Private Bank. Důležitým vodítkem bude pro investory páteční zpráva o březnovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech.

Investiční banka Goldman Sachs dnes předpověděla, že ekonomika USA se ve druhém čtvrtletí propadne o 34 procent. To by podle televize CNBC znamenalo nejprudší pokles v poválečné historii USA.

Na devizovém trhu dnes dolar posílil vůči euru. Jeho nárůst však zmírnila opatření, kterými se americká centrální banka (Fed) snaží zajistit dostatečnou likviditu globálního finančního systému. Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1025 USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.