29. 3. 2024

Akcie v USA posílily díky nadějím na hospodářské oživení


New York 27. května (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, protože naděje na oživení ekonomické aktivity převážily nad obavami z napětí ve vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Růst akciového trhu nicméně zmírnil pokles cen akcií některých velkých technologických společností.​

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 2,21 procenta a uzavřel na 25.548,27 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,48 procenta na 3036,13 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil pouze o 0,77 procenta na 9412,36 bodu.

K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly bankovní společnosti. Pokles dnes naopak zaznamenaly například akcie internetové společnosti Facebook či internetového obchodu Amazon.

Na devizovém trhu se euro během dnešního obchodování vůči americkému dolaru vyšplhalo až na 1,1031 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku dubna. Podpořil ho plán EU na obnovu evropských ekonomik po koronavirové krizi. Později však jednotná evropská měna o část zisků přišla a pohybovala se těsně pod 1,1 USD.

Evropská komise dnes oznámila, že hodlá v rámci pokrizové obnovy evropských ekonomik poskytnout členským zemím Evropské unie 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Část zemí sice dnes návrh ocenila, řada států však dává najevo zásadní námitky a diplomaté proto očekávají náročná jednání.

Britská libra dnes oslabovala, protože pozornost investorů se zaměřila na možnost zavedení záporných úrokových sazeb v Británii a na výroky vládních činitelů o pomalém pokroku rozhovorů s Evropskou unií o budoucích vzájemných vztazích. Kolem 22:00 SELČ libra vůči dolaru ztrácela zhruba 0,6 procenta na 1,2255 USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.