2. 5. 2024

Akcie v USA oslabil nárůst onemocnění a slabý výhled ekonomiky


New York 24. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech výrazně oslabily a vykázaly nejhlubší jednodenní propad za téměř dva týdny. Dolů jim pomohly zprávy o nárůstu koronavirového onemocnění, který vrací obavy z další vlny uzávěrek, a zhoršený výhled globální ekonomiky. Na devizovém trhu posiloval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 2,71 procenta a uzavřel na 25.446,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,59 procenta na 3050,33 bodu a index technologického Nasdaq se snížil o 2,19 procenta na 9909,17 bodu.

Spojené státy zaznamenaly druhý největší nárůst infekcí covid-19 od počátku pandemie. Americké státy New York, Connecticut a New Jersey nově nařizují dvoutýdenní karanténu lidem, kteří přijedou z těch oblastí USA, které se potýkají s vysokou mírou nákazy koronavirem.

"Trhy se dnes konečně vyrovnaly se skutečností, že zvyšující se počet případů covid-19 by mohl znamenat pomalejší oživení ekonomiky," řekl agentuře Reuters analytik Art Hogan ze společnosti National Securities.

Svůj výhled globální ekonomiky dnes kvůli dopadům pandemie způsobné koronavirem dál zhoršil Mezinárodní měnový fond (MMF). Nově počítá s propadem hrubého domácího produktu (HDP) o 4,9 procenta - v dubnu čekal pokles o tři procenta a už tento propad by znamenal nejhlubší recesi globální ekonomiky za 90 let.

Směrem dolů zamířily mimo jiné akcie aerolinek, provozovatelů zábavních rezortů a okružních plaveb, tedy těch odvětví, která opatření proti šíření viru zasáhla nejvíce. Ztrácely akcie společností Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line Holdings a Wynn Resorts.

Na devizovém trhu se dařilo dolaru, který těžil ze své pozice bezpečné měny v nejistých dobách. Pomohla mu i hrozba možného zvýšení amerických dovozních cel na evropské zboží.

Krátce po 22:00 SELČ euro na dolar ztrácelo 0,5 procenta na 1,1254 USD. K japonskému jenu si dolar připisoval také 0,5 procenta na 107,06 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,6 procenta na 97,22 bodu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.