2. 5. 2024

Akcie v USA opět posílily, Nasdaq vystoupil na další rekord


New York 23. června (ČTK) - Americké akcie dnes opět posílily, index technologického trhu Nasdaq se tak dostal na další rekordní maximum. Akcie těžily ze zlepšujících se údajů o ekonomice a z nadějí na další stimulační opatření, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,50 procenta a uzavřel na 26.156,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,43 procenta na 3131,29 bodu a Nasdaq se zvýšil o 0,74 procenta na 10.131,37 bodu.

K růstu indexu Nasdaq velkou měrou přispěla technologická společnost Apple, jejíž akcie posílily o více než dvě procenta. Některé makléřské firmy zlepšily hodnocení těchto akcií poté, co Apple oznámil, že začne v počítačích Mac používat své vlastní čipy.

Výsledky průzkumu společnosti IHS Markit mezi nákupními manažery dnes signalizovaly zpomalení poklesu podnikatelské aktivity v USA. Souhrnný index aktivity ve zpracovatelském průmyslu a službách se v červnu zvýšil na 46,8 bodu z květnových 37 bodů. Přiblížil se tak klíčové padesátibodové hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Na devizovém trhu se dnes euro díky překvapivě příznivým ekonomickým údajům z eurozóny vyšplhalo na týdenní maximum vůči americkému dolaru. Kolem 22:00 SELČ si jednotná evropská měna připisovala zhruba 0,4 procenta a pohybovala se těsně nad 1,13 USD.

Společnost IHS Markit dnes oznámila, že útlum ekonomické aktivity v zemích eurozóny v červnu výrazně polevil díky uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Index aktivity se zvýšil na 47,5 bodu z květnových 31,9 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho červnovou hodnotu odhadovali v průměru na 42,4 bodu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.