6. 5. 2024

Akcie v USA díky technologickým firmám vzrostly, euro posílilo


New York 20. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes vzrostly. Dařilo se hlavně technologickým firmám a poskytovatelům komunikačních služeb, v čele se společnostmi Facebook a Amazon, jejichž akcie stouply na nové rekordy. Zprávy o případných dodatečných ekonomických stimulačních opatřeních pak posílily naději na rychlé oživení z propadu způsobeného epidemií nemoci covid-19.

Index Dow Jones stoupl o 369,04 bodu, tedy 1,52 procenta, na 24.575,90 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 48,67 bodu, neboli 1,67 procenta, na 2971,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 190,67 bodu, čili 2,08 procenta, na 9375,78 bodu. Nasdaq je nyní zhruba pět procent pod svým rekordem.

V úterý americký ministr financí Steven Mnuchin a šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell ujistili investory, že jsou připraveni poskytnout churavějícím sektorům další pomoc. Masivní stimulační akce a zmírnění omezení, která měla zabránit šíření koronaviru, vyvolaly naději na oživení ekonomiky a pomohly třem hlavním indexům posílit z jejich březnových minim již o zhruba 35 procent.

Posílily také akcie leteckých společností díky prohlášení generálního ředitele aerolinek Delta Air Lines, že je přesvědčen, že zájem o leteckou přepravu v USA se obnoví v příštích 12 až 18 měsících. Naopak akcie maloobchodní firmy Target klesly kvůli propadu čtvrtletního zisku firmy o 64 procent.

Zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu ukázal, že centrální banka se zavázala podporovat ekonomiku jak bude potřeba, dokud nebude na cestě k oživení. Podobně se v posledních dnech vyjádřil i Powell, napsala agentura Reuters.

Euro dnes pokračovalo v růstu a stouplo nejvýše od počátku měsíce. Poptávku po evropské měně nadále zvyšuje francouzsko-německý návrh na vytvoření společného fondu, který by mohl Evropu přiblížit k fiskální unii.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,6 procenta na 1,0981 USD a k jenu o 0,4 procenta na 118,09 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru vůči koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,2 procenta na 99,16 bodu. Dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 107,54 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.