19. 4. 2024

Akcie v Evropě kvůli koronaviru obnovily prudký pokles


Londýn/Frankfurt/Milán 27. února (ČTK) - Akcie na evropských trzích dnes obnovily prudký pokles, za kterým jsou podle analytiků obavy z rychlého šíření nového typu koronaviru. Nejvíce nakažených zůstává v Itálii, virus už se ale rozšířil do dalších zemí. Největší ztráty proto mají akcie firem spojených s cestováním, jako jsou letecké společnosti nebo hotely. Některé významné firmy už také začínají varovat před negativními dopady koronaviru na své hospodaření.

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení odepisoval 2,4 procenta na 394,9 bodu. Od začátku týdne už vykazuje nejhlubší ztrátu od ledna 2016, kdy na trh působily obavy z prudkého zpomalení hospodářského růstu v Číně a citelný pokles cen ropy.

Ztráty se dnes nevyhýbají žádnému významnému trhu v Evropě. Italské akcie na burze v Miláně podle hlavního indexu FTSE/MIB ztrácejí asi 2,2 procenta na 22.915 bodů, německé akcie na burze ve Frankfurtu nad Mohanem odepisují podle indexu DAX 2,3 procenta na 12.482 bodů. Hlavní index pařížské burzy CAC 40 pak má ztrátu 2,5 procenta na 5545 bodů.

Vlády mezitím připravují opatření, aby byly schopny bránit se v případě, že nákaza přeroste v globální pandemii. Počet nově nakažených mimo Čínu je už totiž vyšší než v pevninské Číně, odkud se nový typ koronaviru loni v prosinci začal šířit.

Dílčí index, který sleduje akcie v cestovním ruchu a ubytování, vykazuje pokles o 3,3 procenta, klesá už šestým dnem. Akcie leteckých společností a hotelů oslabují v obavách, že lidé začnou rušit rezervace.

Před negativními dopady epidemie na své hospodaření ale varují i další firmy, například pivovar Anheuser-Busch InBev či britská banka Standard Chartered. Vliv mají i slabší hospodářské výsledky některých firem, jako je například britská reklamní společnost WPP.

Z méně rozvinutých akciových trhů ztrácí například burza v Praze podle indexu PX 1,3 procenta na 1019 bodů, index budapešťské burzy BUX odepisuje 1,4 procenta na 42.933 bodů, zatímco burza ve Varšavě podle indexu WIG má ztrátu 1,1 procenta na 52.873 bodů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.